четвъртък, 10 юни 2010 г.

Покана за сътрудничество със списание ИДЕИ, отправена към един много добър икономически журналист

Икономическият журналист Йордан Матеев е написал кратка бележка под заглавието "Пътят към робството" и пътят към просперитета, в която съобщава, че тази книга (The Road to Serfdom) на Фридрих Август фон Хайек била станала номер едно по продажби в Amazon. Аз лично, като философ и като личност, се "пробудих" за най-съвременните проблеми на България като почнах да чета книгите на Хайек; това стана преди много години. Та г-н Матеев съвсем основателно завършва с това:

Ако можеше някак да стане номер едно и в България щяхме бързо да тръгнем по пътя към просперитета. Мечти...

Рекох да му отговоря с нещичко, с малък коментар, а пък като почнах да отговарям, ми хрумна една идея; ето какво се получи в крайна сметка:

Прав сте, идеи, мисли, разбирания, убеждения, ценности са нужни, са жизнено потребни на съвременния българин, особено на младите, а те могат да се добият като се четат смислени книги, а не жълти вестници и списания, пълни със снимки на цици.

Ето например ние, група философи, историци и психолози създадохме списание ИДЕИ (книжно издание, ето онлайн-изданието, което обаче не съдържа статиите, а е един вид само "рекламно"); вече излезе трета книжка; общо взето книжките на списанието си стоят арестувани по складовете, щото книжарите, от една страна, не го щат (било непазарно, непечелившо!), а от друга страна, разпространителите на периодика, на вестници и списания, съвсем не го щат, щото списанието ни е нещо като бяла врана на този пазар на периодичните издания. Явно сме неудобни: ако ни има нас, читателите току-виж почнат да сравняват, ще се появи опорна точка и мащаб за сравнение, на нашия фон ще изпъкне нечия простотия.

Впрочем, в екипа автори, издаващи списанието - той, разбира се, е отворен, всеки нов е добре дошъл, стига да умее да пише хубаво! - нямаме добър и добре пишещ икономист; ползвам се от случая да поканя Вас. Списанието е за идеи, за всякакви идеи, то не е елитарно, само за специалисти, а искаме да бъде интересно за всеки човек, поне за мислещата и търсещата истината част от народопопулацията ни. Смятам, че ще Ви допадне.

Заповядайте, станете автор на списание ИДЕИ!

Е, направих си малка реклама, простете, но пък не го написах това само за рекламата, един вид наужким, а сериозно Ви каня. Ще се радвам да примете поканата ми. Аз имам честта да съм главен редактор на списание ИДЕИ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ