понеделник, 18 март 2013 г.

Нещо като апел за подкрепа на списание ИДЕИ - с пожелание за безметежна и чиста съвест

След усилна работа в последните две седмици, след много почти безсънни нощи най-сетне е готова за отпечатване и новата, първа за тази година книжка на списание ИДЕИ. Нашият малък, но самоотвержен екип успя и този път да направи невъзможното - и в резултат сме подготвили един прекрасен духовен "продукт": списание ИДЕИ наистина е едно нежно и крехко духовно цвете, израсло на бунището на българския живот. Остава още съвсем малко работа по стилистичната редакция на текстовете - държим и в това отношение текстовете ни да са перфектни - и файлът на списанието заминава за отпечатване. Иска ни се съвсем свежият брой на списанието да бъде в ръцете на читателите си в последната седмица на март, т.е. след около седмица.

И ето че след като направихме всичко, което ни е по силите, ние, издателите на списание ИДЕИ, сме изправени пред последното и то най-сложно препятствие до реализацията на нашата мечта: осигуряването на средства за отпечатването на списанието. Трябва да се плати на печатницата за да го отпечата, няма как да е иначе, т.е. трябват ни пари. Да търси човек пари за отпечатването на едно списание за духовните неща в нашите, в родните ни български условия е нещо като да се опитва да организира фен-клуб на почитателите на хладилниците сред бедното ескимоско население. Ето, сега тази книжка на списанието ще бъде 11-та от основаването му; точно толкова пъти ни се е налагало да правим какви ли не чудеса, само и само да осигурим нужните средства за излизането на списанието.

Излишно е да казваме, че подкрепа отникъде не ни се оказва, ако изключим неколцината ентусиасти, които с лични средства фактически издаваме списанието. Няма смисъл да изтъквам, че абсолютно никаква подкрепа не получихме от институциите на държавата, които по презумпция уж работят на същата нива - духовното, нравственото, личностното израстване и образованието на младите. Нашето списание участва в конкурса на т.н. Фонд за научни изследвания на МОМН, който завърши със скандали и с оставката на министъра Сергей Игнатов. Разбира се, че не бяхме класирани; нищичко не получихме. По-голямата част от тиража ние въпреки това подаряваме на националните, на областни, на читалищни и на училищни библиотеки.

Та пиша тия неща с надежда някой от приятелите на този блог да се реши все пак да стори едно добро дело: примерно да се абонира за списанието (това може да стане и на адреса на редакцията), или пък да рече да си купи някоя от предишните книжки на списанието, или, в крайна сметка, да рече да си купи някоя от книгите на многострадалния главен редактор на списанието, именно моя милост, който, разбира се, всичко, което има, всичко, което е получил от продажбата на книгите си, го влага в излизането на списание ИДЕИ. Ако 150-200 човека у нас се намерят, които да се абонират за списанието, то ще излиза безпроблемно, самофинансирайки се.

Щото ние, автори и издатели, не щем никакви хонорари или печалби, всичко го правим ей-така, на "ползу роду", понеже сме хора-идеалисти - една изчезваща (изчезнала?!) човешка порода в нашите географски ширини. Както и да е, не мога да убеждавам никой да подкрепи списанието, вече сили нямам, и думи нямам, един вид изчерпах се. Най-грозното е, че всеки път когато апелирам за подкрепа ефект абсолютно никакъв няма! Е, пак в крайна сметка ще стане така, че ние, неколцината "издатели", ще изгладуваме излизането на поредната книжка. Както и да е. На Паисий някой да е оказвал някога някаква подкрепа?! Оказвал е, ама друг път...

Хубав ден ви желая! Желая ви също така и съвестта ви никога и изобщо да не се обажда по повод на горното писание; та ви желая щото съвестта ви да е все така чиста и безметежна!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ