петък, 9 май 2014 г.

Относно сътрудничеството на сп. ИДЕИ със занимаващи се с философия млади хора


Здравейте, добър вечер, господин Грънчаров! Писах Ви неотдавна и Вие ми отговорихте. Благодаря пак за това! Имам един въпрос към Вас относно това: дали може при Вас в ИДЕИ да се публикуват статии? Питам Ви, тъй като като докторант по философия, по-точно в областта на историята на философията, имам изисквания в учебния си план за публикации. Моля Ви когато е удобно за Вас и имате време, да ми отговорите.

Наистина много от "модерните" философи на 19,20 и 21 век не са познати у нас. Какво бихте казали за моята дисертация да включа например Хайдегер, Хусерл и Франкфуртската школа? Заглавието на дисертацията ми е: "ГРАНИЦИТЕ" на модерността в съвременния философски дискурс.

Естествено по-добре ще е да се ограничи темата (да се сложат скоби, както се казва)... ще се радвам, ако ми дадете някакъв съвет. И отново Ви благодаря! Вие сте съвременен БЪЛГАРСКИ философ. Струва ми се интересно предизвикателство ако се развие нещо в насока към българска философия. Все пак ние сме също в световната история, респективно и във философската такава...

Пак Ви благодаря, че отделяте време за тези мои редове! Приятна вечер!

Здравейте, госпожо Х.,

Благодаря Ви за това, че се обръщате към мен, с удоволствие ще отговоря на въпросите Ви. Винаги с каквото мога съм готов да помагам на млади хора като Вас, които са се захванали с такова отговорно дело: да се занимават с философия, да пишат философска дисертация, да работят усърдно в сферата на съвременната философия. Много добре Ви разбирам, щото и аз също навремето съм вървял по този път, пък и досега вървя.

По въпроса дали можете да публикувате свои текстове в списание ИДЕИ - да, разбира се, списанието е отворено точно за текстове на хора, които имат какво да кажат във философията. Включително можем да публикуваме и откъси от Вашата дисертация, както е според изискванията - някакъв процент от дисертацията наистина трябва да е публикуван в списания. В сп. ИДЕИ са публикували и публикуват свои текстове не само начинаещи автори, но и утвърдени философи, професори, доценти и пр. Имаме също така и международно многоезично научно-теоретично приложение, то се прави по всички наукометрични изисквания (с рецензии и пр.), издаваме го заедно с философи вече от доста страни, и в това авторитетно издание може да се появи Ваш текст. Тъй че работете усърдно, щом имате готов по Ваша преценка текст, изпращайте го.

Що се отнася до темата на дисертацията Ви, оценявам я като много интересна. Непременно би следвало, по моя преценка, да включите в дисертацията си и тези на големите философи на ХХ век като Хусерл, Хайдегер и др. Разбира се, ще бъде добре да използвате за нея и материал от българската философия, аз това го приветствам. С голям интерес ще прочета какво сте успяла да добиете в тази посока. Вярвам, че това ще бъде интересно и за читателите на сп. ИДЕИ.

Винаги, когато искате да се консултирате за нещо с мен, моля, без без никакво смущение отправяйте въпросите си. Понеже Ви отговарям сега, в ранното утро, Ви пожелавам хубав ден!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

  1. Здравейте,
    Бих искал да се представя, и да ви изпратя едно мое есе за одобрение за публикуване в сп. Идеи. Бихте ли ми дали имейл адрес за контакт.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. В КОНТАКТИ на блога има всички данни за осъществяване на връзка.

    ОтговорИзтриване

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ