понеделник, 26 август 2024 г.

Защо не стоим пред реката на Хераклит и не решаваме дали да скочим или не, а във всеки даден момент вече сме в реката?

Мераб Мамардашвили: истина превыше всего - 15.09.2017, Sputnik Грузия 

Историята, както и мисълта, притежават много странен закон. В абсолютния смисъл на думата не съществува някакво абсолютно начало на мисълта или начало на историята - ние никога не се намираме в положението, което много често се разбира като положение на избор. Ето ние сякаш стоим пред реката и мислим: да се хвърлим в реката или да не се хвърлим. И именно така разбираме знаменития принцип на Хераклит, че в една и съща река не можеш да влезеш два пъти. Това е съвършено иреална картина, никога не случваща се в нашия живот, а в нашия живот се случва съвсем друго. Всъщност принципа на Хераклит гласи: във всеки даден момент ние вече сме в реката. Ние вече сме помръднали с ръцете си и това вълнение е вълна, пред която ние сега се оказваме. Но това помръдване означава и история. И ето сега историята ни се налага да я разшифроваме.
_____
Мераб Мамардашвили


История, как и мысль, обладает очень странным законом. В абсолютном смысле слова не существует некоторого абсолютного начала мысли или начала истории – мы никогда не находимся в положении, которое очень часто описывается как положение выбора. Вот якобы мы стоим перед рекой и думаем: бросаться в реку или не бросаться. И именно так понимаем знаменитый принцип Гераклита, что в одну и ту же реку нельзя войти дважды. Это совершенно ирреальная картина, никогда не случающаяся в нашей жизни, а в нашей жизни случается совсем другое. На самом деле принцип Гераклита гласит: каждый данный момент мы уже в реке. Мы уже шевелили руками, и это шевеление есть волна, перед которой мы теперь оказываемся. Но это шевеление означает и наличие истории. И вот сейчас историю нам нужно расшифровать.
_____
Мераб Мамардашвили

Книгата на Мамардашвили "Стрелата на познанието" можете да си я свалите и да я четете като ползвате ето този линк: https://vk.com/wall-6827569_51364

 

ДОБАВКА: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ