сряда, 11 септември 2024 г.

Искате ли да прочетете две книги от забележителния психолог Курт Левин?

Курт Левин. Биография и идеи • Нова Визия 

Неопределеният характер на идеалите и ценностите държи юношата в състояние на конфликт и напрежение, което е толкова по-голямо, колкото по-големи са тези проблеми. Желанието по определен начин да структурираме тези полета (и по такъв начин да разрешим конфликта), както изглежда, се явява една от причините, стоящи зад готовността на юношата да тръгне след всеки, който му предложи ясен образец на ценностите.
__________
Курт Левин

Неопределенный характер идеалов и ценностей держит подростка в состоянии конфликта и напряжения, которое тем больше, чем важнее эти проблемы. Желание определенным образом структурировать эти поля (и таким образом разрешить конфликт), по-видимому, является одной из причин, стоящих за готовностью подростка следовать за каждым, кто предлагает ясный образец ценностей.
__________
Курт Левин

На 9 септември 1890 г. се е родил Курт Левин, изтъкнат немско-американски психолог. Започва своята дейност в рамките на гещалтпсихологическата школа, където създава ред методически ситуации за изследване на мотивационно-потребностната и волевата сфера на човека. Под негово ръководство са работили: Б.В. Зейгарник (проблема за забравянето на завършените е незавършените действия), Г.В. Биренбаум (забравяне на намеренията), Т. Дембо (фрустрацията), А. Карстен („психичното пресищане“), Ф. Хоппе (нивото на претенциите). На основата на тези и други изследвания Левин създава концепцията за "топологическата психология". В 1933 г. Левин и принуден да емигрира в САЩ, където се занимава с изследването на проблемите на груповата динамика. В психологическата школа, създадена от Левин, бяха въведени нови за психологията понятия: квазипотребност, психологическа валентност, жизнено пространство, времева перспектива, ниво на претенциите.

Който иска да прочете книгите на Левин "Избрани трудове" и "Решаването на социалните конфликти" плюс една книга за теорията за личността на Левин може да ползва ето този линк: https://vk.com/wall-6827569_51487

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ