четвъртък, 16 май 2024 г.

Защо не бива да оставаме с бедна, мизерна, жалка, повърхностна, дилетантска обща представа за философията и философите?

Разбира се, най-добрият начин за обучение по философия е непосредственото живо общуване с истински философ (не с "философовед" обаче, а такива са повечето познавачи на философията!), какъвто късмет е имал някога Алкивиад (момчето на картината), любимият ученик на Сократ. Но Алкивиад (въпреки талантите си), не постига кажи-речи нищо във философията, докато всичко в нея постига друг един негов ученик, Божественият Платон...

Кой е верният, добрият път за обучение по философия?
Най-добрият път във философията е самостоятелното осмисляне. Четеш оригиналните мисли на философа и ги подлагаш на тълкуване. Какъв е смисъла, защо ли така казва, какво всъщност казва философът? Но общуваш директно с него, с неговата мисъл, с неговия дух.
Разбира се, може да се четат и тълкуват мислите на философите общо, в група за дискусии, но това е доста трудоемко. Но е също така благодатно.
Философия (отделна философия, философията на даден мислител) не се учи от разказа на някакъв познавач за нея. От разказ "втора ръка" не се учи философия. А повечето хора точно него предпочитат за да не се трудят.
И затова завинаги си остават с бедна, мизерна, жалка, повърхностна, дилетантска обща представа. Поназнайват нещичко за философията, но не умеят да философстват. То е същото като някой, да речем, да ти описва вкуса на меда, но да не ти позволява да го близнеш със своя език, да го вкусиш, да усетиш сладостта му.
 

Платон и неговия най-добър ученик Аристотел, учителят на цар Александър Велики
Значи такива "познавачи" (те същевременно са и многознайковци и всичкознайковци, те за всичко знаят пак по... нищо и се перчат пред другите с високо вирнати носове по тази причина!) още не са влезли през дверите на философията и щъкат около тях...
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ