понеделник, 6 май 2024 г.

Какъв ли е смисълът на истините, които ни завеща Христос?

 

В последните дни, в които ни заливат толкова много патетични, претенциозни, напудрени, засукани, ала, за жалост, твърде лицемерни думи, ме терзае един въпрос (по който направихме и дискусия в нашия Философски клуб, т.е. заченахме темата, а тя е много голяма!):

Кое е вярното говорене за Учението на Христос и кои проповеди и ритуали са неуместен търговски продукт, т.е. са книжни, фалшиви, съблазняващи неразбиращите?


Ще ми се в това море от лицемерие и празнословие да напиша или кажа няколко простички, но идещи от сърцето ми думи, наподобяващи думите, които е умеел да говори Христос - щото, ако претендираме, че сме християни, нима сме обречени да не можем да кажем и ние нещичко, което да трогва, което да носи в себе си поне искрица от силата, от неизмеримата мощ на Словото, което Христос говори?!

Давам си сметка колко е трудно това, но ще опитам. Ще се опитам да изразя и да предам с малко думи този тъй велик смисъл, който намирам в Учението на Христос, нашият толкова човечен Бог. Да, сякаш е непосилна тази задача, но какво ми пречи да опитам?

Всички знаем какво се е случило, но дали успяваме да се доберем до точния смисъл

Ето, един необичайно мъдър млад човек, на 33 години, пътува из ония библейски земи с неколцина ученици, разговаря с т.н. "прости, обикновени" хора, казва по невероятно въздействащ начин някакви истини, които не могат да оставят безразличен нито едно човешко същество (да, но заради едни и същи думи едни обикват Христос завинаги, а други завинаги го намразват, защо ли е така?!), прави невъзможни неща, прави чудеса (казва на сакати и слепи по рождение да станат да ходят или да си измият очите, намазани с кал, примесена със слюнка - и те прохождат, и те проглеждат; даже вмирисаният труп на Лазар оживява и почва да ходи!!!); да де, но народът хем вярва, хем умници почват да говорят, че Христос е просто... шарлатанин и мошеник (!!!), че мами простодушните; е, облечените във власт и в тъй внушителни дрехи тогавашни затънали в баналност, така скучни и затова толкова злобни духовници-свещеници усещат, че този младеж подкопава тяхното влияние, те правят нужното той да бъде злепоставен за да бъде убит (макар че не е сторил нищо лошо!), да бъде разпънат на кръста; това и става, Христос умира, а после възкръсва, побеждава смъртта; и показва, че има нещо у нас, човеците, което няма как да умре: и то е именно духовно нещо, то е като солта, която няма как да се обезсоли, то е като светлината, която не може да стане тъмна, нали така, "черна, непрогледна светлина" няма и не може да има?! Добре де, знаем го всичкото това, но какъв, Боже мили, е смисъла, който като го открием, да овладее душите ни така, че да разберем тъй великото тайнство на живота ни, живота на нас, смъртните?! Но къде е смисъла в тази толкова странна, шантава, чудата история, в която се насилваме да повярваме, но без този смисъл това не ни се удава, няма как да ни се удаде?!

Христос е прост дърводелец по занятие, не е учил нито в СУ, нито в ПУ, нито в Харвард, нито даже Милиционерската школа у Симеоново не е завършИл, която са завършили най-първите мъже-тарикати у Нашенско! Е, вярно, Той, Христос, е Божий син, Той всъщност е самият Бог, приел човешки образ - и дошъл тук, на грешната земя, с някаква цел: да ни каже някакви истини, да се опита да ни вразуми, да ни покаже кое е истински важното, сиреч онова, което е истински доброто, разумното и правилното. Христос е хем Бог, хем човек - и то какъв човек, а, това поне усетили ли сте го, това поне разбирате ли го? Той, Христос, е истински човек, Той е човек в истинския смисъл, сиреч е много добър човек. Дали пък добротата, дали пък самата човечност не е онова, което иска да ни покаже Христос - и за тази цел му се налага да направи всичко, което е направил, а в крайна сметка и да умре?! 

Представяте ли си: толкова грандиозна е тази Истина, която той ни казва, че за нея си заслужава да се пожертва самият Бог, за когото по принцип няма смърт, да, Бог е именно ВЕЧНО СЪЩЕСТВУВАЩИЯТ! (Всъщност опитът за убиване на самия Бог, приел човешки образ и дошъл на земята, е твърде тъпа идея: Бог няма как да умре, може да умре само плътта, тялото Христово, но не и душата на Христос; да, душата най-вероятно, бидейки Божия искра, също не знае що е смърт, за нея смъртта е невъзможна, става дума не само за душата на Христос, но и за душите на всеки един от нас, на всеки един човек; да му мислят подлеците и мерзавците що ще правят във вечността със своите подлости и мерзавщини!)

И тъй, Бог като Спасител ни казва такава една наистина спасителна идея или истина: ний, човеците, трябва да знаем, че нещо у нас самите, което има духовна природа, което е Божия искра, именно душата, просто не може да умре, то вечно живее - и ще живее завинаги! (Някои, както си представят що за тъпанари, нещастници, подлеци и злодеи са - де да можеха това де! - дали ги радва тази тъй душеспасителна велика идея, а, как мислите?!)

Смърт, оказва се, няма не само за Христос, но смърт няма и за нас, дето имаме духовната сила - сиреч ВЯРАТА! - да се уподобим на Христос, нашият толкова човечен Бог, т.е. да се наречем християни; иначе казано, от живота няма отърване!!! Въпросът е какъв ще станеш, що за човек си, драги ми тъпчовци-наглеци Боко Борисов, Пеевски, Копейкин, Тошко Йорданов... (прости ми, Боже, че споменавам имената на тази човешка измет в едно тъй важно есе, в това есе, дето има толкова важна тема!); да, ето това - що за човек, що за личност си! - е най-важното; най-важното е това дали изобщо си човек, именно тук, за нас, човеците, "е зарито кучето". Що значи да си човек? - тази ли истина ни казва и показва Христос, Богът-Човек?


Да, това е най-важното - по моето мнение на човек, на учител по философия, на философ, който вече навлиза в старостта, а цял живот е мислил и писал по тия въпроси. Христос ни казва ето тия най-прости и разбираеми, по моето мнение, истини:

Нека бъдем човеци, хора: станете човеци, бъдете човеци, длъжни сте да бъдете човеци!!!

- Да си човек означава да си свободен, не си ли свободен, не си човек, човекът без свобода е пародия, карикатура, посмешище на човека, човешкото и човещината!

"Познайте Истината, защото Истината ще ви направи свободни!", истината ще ви направи човеци; сега разбрахте ли къде е центъра, средоточието на тъй великото, ненадминато по величие Учение на Христос?

- Респективно: лъжата убива, поклонниците на лъжата са "живи" мъртъвци, те са зомбита; горките те: а дали може да им помогнем да прозрат, че с лъжата доникъде не се стига, пардон, с лъжата само се мре?!

"Аз съм Истината, и Пътя, и Живота!", да, Истината, която ни е потребна, е тъкмо Учението на Христос, което за нас, човеците, е разгадаването на всички тайни на живота - и е пътят към спасението ни!

"По делата им ще ги познаете!", не по думите, а само по делата; каквото ти правиш, това и си; както живееш, такъв и ставаш; съществуването предхожда и предопределя същността на човека (Сартр), само дето все пак не тръгваме от самото нищо, тъй като Бог ни е дал душа, Божията искра в гърдите ни, драги ми френски атеисте Сартр!

- "Бъди човек!" не е друго освен "Бъди свободен!", дори "Ти, човеко, си свобода!", ето Заветът, който ни остави Христос!

- Заради този Христов Завет целият западен свят, цяла Европа, цяла Америка (и двете Америки!), Австралия, накрая целия свят тръгна по пътя на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА СВОБОДАТА, каквато е цивилизацията на Христос, а Учението на Христос е РЕЛИГИЯ НА СВОБОДАТА (това са думи на философа Хегел, един неосъществен протестантски пастор, но за сметка на това истински философ!)!

- Целият прогрес, всичките достижения, успехи, триумфи (пък и падения!), възторзи, цялата тази потресаваща ЧОВЕЧНОСТ, която е белег на ЗАПАДНАТА ЕВРО-АМЕРИКАНСКА ЦЕВИЛИЗАЦИЯ НА СВОБОДАТА, т.е. на ХРИСТОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА СВОБОДАТА, цялото колосално богатство и невиждания просперитет на тази западна евро-американска цивилизация на свободата не са нищо друго освен ПЛОДОВЕТЕ НА СВОБОДАТА; да, свободата е най-великата БОЖИЯ БЛАГОДАТ, а Бог дарява с всички БЕЗЦЕННИ плодове и съкровища ония, които не само вярват в свободата - приели са я за свое верую! - но и са привикнали да живеят с нея!

- Силите на злото са силите, които мразят човечността, мразят свободата, мразят истината, мразят доброто, мразят ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО, това са силите на мрака, това са силите, прославящи робството ("турското робство"!), това са силите, които, нищо че изобщо не знаят що е свобода, я мразят с цялата си душа, нали така, верно ли приказвам, дарагой таваришч Путин, да, я правилна рассуждаю? (Да, скажи де, душо мизерна, аз правилно ли ти разгадах тъпата, злобна, бесовска гнусна душичка, която, обладана от Сатанинска антихристова по естеството си злоба заповядва да бъдат обивани човешки същества даже и по време на Страстната седмица, даже и по време на Великденските празници, скажи де, отговори, изчадие Адово?!)

Това поне исках да ви кажа или напиша. Спирам дотук. Мисля, че казах главното. В което вярвам с цялата си душа, със сърцето си даже. 

Който разбрал - разбрал; на останалите не мога да им помогна...

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ЧОВЕЦИ!!! БЪДЕТЕ ВИНАГИ ЧОВЕЦИ, ЕТО ТОВА Е НАЙ-ГЛАВНОТО!

Да, разбира се, че ще победим! Няма да се отчайваме, нищо че ни ругаят, нищо че ни плюят, нищо че ни обиждат, нищо че ни уволняват, нищо че се мъчат да ни убият: те нали същите тези и Христос убиваха, плюха, разпъваха - какво постигнаха?! Нищо не постигнаха, само дето си спечелиха Ада...

Това е положението. Да си християнин не значи, че светът ще те приеме с ръкопляскания и отвсякъде връз теб ще тече мед, масло и... ракия!

Благодаря за вниманието - ако изобщо имахте търпението да прочетете този мой текст! 

Вие, дочелите го де, сте герои! :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ