вторник, 9 юли 2024 г.

Как възникват понятията за реалност, истина, смисъл според Мирча Елиаде?

Именно в сакралния опит, в срещата със свръхчовешката реалност у човека възниква мисълта за истинното съществуване на нещо, на някакви абсолютни ценности, способни да насочват човека и да придават смисъл на неговото съществуване. Само благодарение на сакралния опит се появяват на света понятията за реалност, истина, смисъл, които по-късно ще бъдат преработени и систематизирани от метафизическата мисъл.

__________
Мирча Елиаде, "Аспектите на мита"

ПОЯСНЕНИЕ:

Сакрален (на английски sacral и на латински sacrum – свещен, посветен на боговете) означава отнасящ се до божественото, в широк смисъл това е всичко, което има отношение към божественото, религиозното, небесното, ирационалното, мистичното, отличаващото се от ежедневното, от ежедневните неща, понятия и явления. Сакралните обекти имат не толкова материално измерение, но и духовно, свързани са с нещата от по-висш разред. Сакралното изкуство въплъщава идеите и образите на Божественото. Сакралното се противопоставя и е противоположно на профанното, тоест, ежедневното.

Мирча Елиаде има книга със заглавие "Сакрално и профанно", 1998 г.

ДОБАВКА: Книгата "Аспектите на мита" на руски език може да се прочете ето по този линк: https://vk.com/doc-5938686_618333856?hash=tUFZxJUbnXZAIay63Mv6EdiuBmOHppW8CSxCH9y42rs&dl=PHr1xbSmyyZ455Bdtoe3tPJYUldyZarCZZCN1qcFrtg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ