вторник, 21 февруари 2012 г.

Не само философията, но и духовността изобщо е поставена в унизително положение в България

Днес обменихме следните писма с млад човек, интересуващ се от философското списание ИДЕИ. Ето какво обсъдихме:

Здравейте, господин Грънчаров. Казвам се Я. А., днес говорихме по телефона за доставянето по пощата на списание ИДЕИ. Аз успях да намеря само един брой с лика на Августин. Искам да си набавя и другите броеве, включително и последния с лика на Кант. Ще чакам да се разберем. Благодаря Ви предварително!

Здравейте, г-н А.,

Благодаря Ви много за интереса към списание ИДЕИ. Ще се радвам да бъдете не само негов читател, но и да сътрудничите в бъдеще за издаването му било като автор, било като преводач или някак иначе. Аз мога да Ви доставя (изпратя по пощата) всичките останали 7 книжки, които Ви липсват от цялата поредица от досега издадени книжки. За това е необходимо да ми дадете адрес, на който да Ви ги изпратим. Ако сте студент, ученик, безработен или пенсионер, можем да Ви направим отстъпка до 30% от коричната цена.

Ами това е. Ще платите при получаването на списанията. Това е. Още един път Ви благодаря за интереса към списание ИДЕИ! Иска ми се около него да възникне общност от хора, най-вече млади, за които философията е жизнено потребна, вълнуваща, незаменима с нищо друго.

Хубав ден Ви желая! С поздрав: Ангел Грънчаров

Здравейте, г-н Грънчаров,

Благодаря Ви, за обърнатото вниманието. Моят адрес е: ..., ..., ... Прочетох, че е възможно да ми направите отстъпка. Аз съм студент по философия (задочно) и също така съм безработен.

Списание ИДЕИ привлече моето внмание най-вече за това, че в него се обединяват интересите на млади хора. По мои лични наблюдения младите хора рядко избират специалността философия във ВУЗ. За това не са виновни самите преподаватели, а политиката на отделните правителства. Явно Министерство на образованието не вижда практически смисъл от философията и за това волно или неволно я осакатяват, а не трябва да е така. Защото философията е наука, която заслужава поне това, което получават другите науки. Благодаря Ви!

Здравейте, г-н А.,

Прав сте, споделям, наистина философията е поставена в унизително положение в България. И не само тя, а и духовността изобщо. Утре ще Ви изпратим списанията. Ще ползвате значителна отстъпка. Моля като ги получите да ми съобщите. Ако пък опишете впечатлението си от списанието и ми изпратите текста, ще Ви бъда много благодарен. Щом учите философия, опитвайте се да пишете, защото писането е много важна част от заниманието на философа, може и Ваши текстове един ден да попаднат на страниците на списанието.

С поздрав: Ангел Грънчаров


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ