петък, 24 февруари 2012 г.

Приложение 1, год. IV, 2012 на списание ИДЕИ излезе от печат

Малкият тираж на това приложение, което съдържа пълният текст на моята дисертация, писана в периода 1985-1991 г. - темата е УЧЕНИЕТО ЗА ЧОВЕКА И ФОРМИТЕ НА ДУХА - беше изчерпан още преди Нова година, което наложи допечатка. Използвахме тоя случай, за да изменим концепцията на корицата; корицата на допечатката, както забелязвате, изглежда другояче, много по-семпла е, но за сметка на това има един подчертано академичен изглед. Разбира се, използвахме тази възможност, за да отстраним по възможност всички печатни грешки, допуснати при предишното издание.

Обемът на книгата е 152 страници. Цената е 5 само лева, колкото са производствените разходи. Форматът е А5. Хартията на корицата имитира пергамент, плътна е, залепена е много здраво. Тъй че който желае да си поръча тази книжка, вярвам, ще остане доволен от полиграфическото изпълнение. Тиражът и този път е съвсем бутиков, което обаче вдига библиографската ценност на книгата. Затова който иска да я притежава, нека да побърза. Имам желанието - това го казвам не съвсем като шега - в един момент като тенденция да започна да издавам тия книжки в още по-миниатюрен тираж, примерно, само 5 книжки, което още повече ще вдигне библиофилската им стойност и цена.

Защо пък не? Нали художниците рисуват картините си само в 1 екземпляр, което именно е и причината за голямата ценност на творенията им. Нищо чудно философската книжнина в толкова любезното ни Отечество един ден да започне да бъде издавана също само в 1 екземпляр - представяте ли си колко ценени ще са тия книжки тогава? Паисий да не би да е издавал книгите си в по-големи тиражи; не, няма такова нещо, книгата му е била преписвана на ръка, а първоначално, предполагам, е била издадена също в един екземпляр.

Кръгът се затваря; толкова години след Паисий българското книгоиздаване се връща в първоначалната си точка. За сметка на това жълтата литература у нас - аз наричам тия книги чалга-книги - просперира. Да сте чули, новата книга на Азис излезе ли вече? А на Милко Калайджиев? Литературният Кондю (кой е той, нека всеки сам да гадае!), чувам, също пишел нова книга. Аферим, машаала!

Хайде чао. Както винаги, олях се изцяло...


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ