събота, 3 ноември 2012 г.

Съобщение от Градската библиотека в Самоков

Вчера получих кратичък имейл от уредничката на Градската библиотека в град Самоков, един град, който ми е твърде близък до сърцето: едно, че Самоков, тъй да се рече, е град от моя роден край, второ, че в този град преди много години, съвсем млад, съм бил две години войник, трето, че преди много години също (в 1991 г., в най-славните, в най-паметните времена на младата българска демокрация!), когато бях кмет на моя роден град Долна баня, градчето ни беше в състава на община Самоков, та комай всекидневно ми се е налагало да ходя по служба там и да воювам за интересите на съгражданите си.

Както и да е, сетих се преди седмица-две, че за мой срам още не съм още подарил книгите си на Самоковската библиотека. Тогава един човек, който държи да остане инкогнито, абонира със свои средства библиотеката в Самоков за списание ИДЕИ за следващата 2013 година - и също така закупи цялата поредица от досега излезли 9 книжки за нейните фондове. А аз сколасах все пак покрай всичките ми проблеми и главоболия да изпратя един куп мои авторски книги за Самоковската градска библиотека, а ето сега и получих потвърждение по имейла, че книгите вече са получени:

Подател: Library Samokov добави в адреси
До: angeligdb/@/abv.bg
Относно: darenie
Дата: Петък, 2012, Ноември 2 14:42:08 EET

Здравейте, господин Грънчаров! Получихме книгите Ви. Благодарим Ви за дарението!

Поздрави!

Албена Ихтиманска, завещащ Градска библиотека "Паисий Хилендарски" - град Самоков

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ