вторник, 18 декември 2012 г.

Благодарствено писмо до г-н Любен Козарев, собственик на издателство ИЗТОК-ЗАПАД и досегашен издател на сп. ИДЕИ

Поради задълбочаването на икономическата криза и опасността от пълен финансов, икономически и материален банкрут на издателя на философското списание ИДЕИ, именно моя милост, съм принуден да променя досегашната си стратегия за издаване на списанието. Решавам, за да съхраня все пак изданието, да премина на т.н. "дигитален печат", който, макар че е по-скъп (всяка книжка ще струва около поне три пъти повече в сравнение с офсетовия печат), но има едно предимство: възможно е да се издава по-малък тираж, да се правят допечатки, т.е. стратегията на издателя да е по-гъвкава.

Тия дни подготвям за печат новата, последна за тази година книжка на списанието. В тази връзка реших да напиша следното писмо до г-н Любен Козарев, управляващ собственик на издателство ИЗТОК-ЗАПАД, в чиято печатница досега беше отпечатвано списание ИДЕИ:

Уважаеми господин Козарев,

Дойде време за излизането на третата за тази година и 10-та от основаването през 2009 г. книжка на философското списание ИДЕИ. До този момент списанието беше печатано в твоята печатница при изключително благоприятни условия, за което искам най-искрено да ти благодаря: без твоята подкрепа списанието съвсем нямаше да издържи да просъществува цели 4 години! Но поради задълбочаването на икономическата криза, влошаването на конюнктурата на печатните издания и най-вече опасността от пълен финансов, икономически и материален банкрут на издателя на философското списание ИДЕИ, именно моя милост, съм принуден да измисля нещо, та списанието все пак да оцелее. От известно време мои сътрудници в списването на списанието ме увещават да преминем на т.н. "дигитален печат", който позволява списанието да излиза във всякакъв, включително и много малък тираж; вярно, поне три пъти се оскъпява всяка една отделна книжка, но пък при рязко свиване на тиража разходите ще станат що-годе поносими. Това е една временна мярка, която съм склонен да приема именно с оглед спасяването на списанието. Докато трае кризата ще го издаваме в един съвсем бутиков тираж, колкото да има за библиотеките, за абонатите и за най-горещите му фенове, почти без възможност за свободно разпространение по книжарниците.

С това писмо искам да те уведомя за промяната, да ти благодаря за досегашната ни съвместна работа и за подкрепата; моля те да не приемаш преминаването към друг вид печат като недоверие към теб или твоята печатница. Да се надяваме, скоро пак ще дойде едно по-добро време, в което отново да можем да си позволим издаването на списанието в един по-достоен тираж - и тогава пак ще те помоля ти да го печаташ. А дотогава трябва някак да се издържи. Не ми се ще да загине списание ИДЕИ, това наше общо и свидно отроче, затова се принуждавам, за да го спася, да възприема такава една принудителна мярка по отношение на начина на издаването му и на тиража.

Благодаря ти за всичко, което направи за списание ИДЕИ! Като философ си позволявам, използвайки случая, да ти благодаря също за всичко, което правиш с издателство ИЗТОК-ЗАПАД - за издаването на най-стойностни книги, имащи огромно значение за развитието на духовната култура в България!

Желая ти всичко добро, здраве и успехи, а също така и вдъхновено посрещане на Рождество Христово!

С уважение: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ