понеделник, 12 август 2013 г.

Все същата гнусна ченгесарска напаст няма капчица срам - и продължава да ни води към най-цветущи бъднини!

Все нямам време да напиша нещо в дневника си: причината е, че в момента подготвям за печат два поредни брой на сп. ИДЕИ, които ще излязат в един и същ месец, този, именно август. Единият брой си е традиционният, редовният, на български език, а другият е международното специално приложение, което е многоезично, то също ще излезе от печат до седмица-две. Но ето тази сутрин решавам да отложа за малко всичките си ангажименти и да разкажа за нещо, което вчера ме порази. Смятам, че е твърде показателно.

Вчера стана така, че в ужасната горещина по време на ежедневната си разходка из града се оказах в... мола. Да, в МОЛ "Пловдив", отдавна не бях ходил там, но се наложи да вляза и то, признавам си, най-вече да се скрия от ужасния пловдивски августовски пек. В мола все пак има климатици, там, дето се казва, по се живее, а по улиците денем е непоносима жега. Е, влязох в мола, придружаващата ме съпруга литна да посещава магазините, а аз, разбира се, се оказах в книжарницата. После пък поседнахме с нея в "мекката" на посетителите на всеки мол: етажът, на който се яде. Пълно е с нашенци там, които сладко си похапват. Някои изглежда най-вече за това посещават мола. Да плюскат. Да преяждат. да дебелеят. От Запада успяхме да вземем тъкмо най-лошото - и на най-доброто изобщо не обърнахме внимание. Такива, за жалост, сме.

Както и да е, аз най-напред отидох в книжарницата. Разгледах най-новите книги. Отдавна, не крия, не бях стъпвал там. По простата причина: интелектуалец като моя милост няма физическата възможност да мисли да си купи книга: криза е, няма пари, едва преживяваме. А книгата, оказва се, е лукс, който не можем да си позволим. Е, дебнем за "промоции" на книги. Но обикновено на промоция дават книги-боклуци. Е, като казах ключовата дума, думата "боклук", поне да продължа.

Да, моята констатация е, че огромната част от книгите, които в момента се издават в България, простете, са пълни боклуци. Вярно, лъскави, шарени, цветни, гланцирани, но все пак боклуци. Като гледа човек какво се издава, му става жал за горката хартия, която така немилостиво се хаби. Срамота! Много книги разгледах, ала огромната част от тях бяха от този сорт, че и без пари да ми ги дават, пак не бих ги взел. За нищо не стават такива книги, наистина сякаш издателите специално са си обявили конкурс за издаването на най-глупавите и най-непотребните книги! И яростно се борят да спечелят палмата на първенството. Никой не се дава без бой. Заинатили са се всички да спечелят пустата му палма. И бълват боклук след боклук. Най-отговорно заявявам това: отдавна не бях виждал накуп толкова много похабена хартия. Щото това представляват тия книги: похабена без жал хартия. нищо повече от това. Горките неориентирани читатели. Дали си купуват такива боклуци, смятайки ги за книги?!

Понеже моя милост е автор, който обаче обича да чете, но не какви да е книги, а стойностни, този път най-отговорно искам да ви кажа, че не успях да намеря нито една книга, която да ми се прииска да я имам, да си я купя. Е, имаше разните му там книги на Ницше, Шопенхауер и пр., които обаче си ги имам отдавна, а напоследък нещо стойностно комай изобщо не се издава. Нищо, което да ми грабне окото, не успях да видя. По моя си обичай се опитах да намеря поне една моя книга. Обикновено в книжарниците се мъдри поне по една моя книга, тоя път обаче, разбира се, не намерих нито една. На раздела, където търсих моите книги, на най-почетно място беше турена обаче книга на "философа", която е също така и щатен агент на ДС с не знам какъв си чин Васил Проданов! Написал е книга, която претенциозно е нарекъл "Теория на българския преход"! Представяте ли си?! Ченгетата вече пишат теории на българския преход! Тия са непоправими гьонсурати обаче! Страшни наглеци! Как до дебелата, луксозна, тежка, издадена от съпартиеца му (Гранитски) книга на агента-"философ" Проданов ще стои някоя от моите скромни книги, примерно книгата СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ?! Или БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА?! Та нали ако моя книга застане до книгата на агента-"философ" Проданов, мигом ще настъпи вселенски катаклизъм, щото ние двамата с тоя стоим в съвсем различни светове - и галактики?! Няма начин да не настъпи вселенски катаклизъм ако моя книга застане до книга на тоя.

Затова, зарадван, че човечеството все пак ще бъде, може би, спасено поради това, че моите книги стоят арестувани на книжните борси и по складовете, предоставени любезно на... мишките, аз се отправям по пътя си. Давам ви този малък щрих за да разберете какви нрави царят в нашата толкова модерна "европейска" България. Ако преди 25 години бяхте влезли в родна социалистическа книжарница, там пак на най-предно място щяхте да видите книга на все същия Васил Проданов, прославяща поредните "гениални открития" на другаря Тодор Живков; сега, четвърт век по-късно, влизайки в днешна книжарница, пак на най-предно място се мъдри негова книга, учеща ни какъв е трябвало да бъде според ченгетата "правилният преход"! Наздраве! Все същата ченгесарска напаст няма капчица срам - и продължава да ни води към най-цветущите бъднини!

Страшни са българските абсурди, нали? Или няма нищо страшно, а са просто най-банални. Човек не знае какво вече и повече да каже. Затова млъквам. Хубав ден на всички!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

  1. В този МОЛ нямаше ли книги на ИК "Изток-Запад"?Това издателство мисля,че издава стойностни книги!

    ОтговорИзтриване
  2. Имаше, разбира се, книги на ИЗТОК-ЗАПАД. Те наистина са стойностни. Повечето от тях...

    ОтговорИзтриване

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ