сряда, 23 октомври 2013 г.

Мое писмо с предложение за сътрудничество с издателя на The Bulgarian Journal of Science and Education Policy

Попаднах на онлайн изданието на научното списание The Bulgarian Journal of Science and Education Policy (BJSEP); разгледах го с интерес и в един момент реших да напиша писмо на проф. Тошев, главен редактор на списанието; речено-сторено, ето моето писмо до този човек, с което му предложих сътрудничество:

Здравейте, г-н Тошев,

Попаднах на сайта на редактираното от Вас списание, прочетох напътствията към издателите и редакторите на научни списания, които сте написал. Силно съм впечатлен и адмирирам Вашата идея да се съдейства някак та и научната общност у нас да бъде приобщена към световната научна общност - и да постигне ония нива, които ще я направят неразделна част от нея. Понеже моя милост от вече пет години издавам едно философско списание, което носи името ИДЕИ, признавам, че прочетеното силно ме впечатли, ето, изказвам своята благодарност към Вас. Списанието, което група философи и психолози издаваме има една своя по-различна идея, първоначално стартирахме с убеждението, че ще работим за духовното и личностното изграждане на младите хора, а не да стремим да бъдем някакво елитарно научно издание за тесен кръг специалисти-професионалисти; ние и сега отстояваме това свое разбиране, но в един момент идеята ни се обогати.

Стана така, че научни работници от Украйна, философи от техния Институт по философия към Академията на науките им, се свързаха с нас и предложиха сътрудничество в създаването и издаването на международно многоезично научно-теоретично издание на списание ИДЕИ, което да обхваща не само областта на чистата философия, но и на близките до нея области на духовното. Издадохме до този момент общо 13 броя на списанието (в хартиен, в книжен вариант), последният в сътрудничество с украинските колеги, и ето, в един момент възникна потребността да потърсим възможностите за регистриране в международните наукометрически бази данни, в световната система за рефериране, индексиране и оценяване и пр. Разбира се, тепърва ни предстои да извървим този път до признанието на нашето научно-теоретично издание, но ние сме твърдо решени да поемем и да извървим този път.

Ето сайта (блога) на списанието, решени сме в скоро време да създадем и негово онлайн-издание според изискванията, та списанието да получи и ISSN online - а ISSN print имаме още от първия брой, получихме го от Народната Библиотека в София. Изобщо сме решени, както вече казах, да създадем едно наистина модерно научно издание в областта на философските науки, което да е признато в световната философска общност. Не е лесно, но ще работим в тази посока.

Във връзка с всичко това ще съм Ви безкрайно благодарен ако се съгласите да ме консултирате при срещата с някаква непреодолима иначе трудност. Ще се радвам да приемете протегнатата ръка за сътрудничество и взаимна помощ; ще се радвам с каквото мога също да съм Ви полезен. Желая Ви здраве и успехи!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров, главен редактор на философското списание ИДЕИ


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ