петък, 13 декември 2019 г.

Как разбира живота Епикур?


Напразни са думите на оня, с които не се лекуват никакви страдания на човека. Както от медицината няма никаква полза ако тя не гони болестта от тялото, така и от философията няма полза ако тя не гони болестта на душата.

...

Нека никой в младостта си не отлага занятията с философия, а в старостта си да не се изморява да се занимава с философия. Който казва, че още не е дошло времето да се захване с философия прилича на оня, който казва, че за щастието или още няма, или вече няма време.

...

Удоволствието е началото и краят на щастливия живот.

...

За получаването на по-големи наслади е необходимо да се ограничаваме.

...

Нито едно наслаждение само по себе си не е зло. Но средствата за постигането на някои наслаждения ни доставят много повече трудности отколкото наслади.

...

Човекът, който е недоволен от малкото, не може да е доволен от нищо.

...

Щастието е изгонване на страданието и на безпокойството.

...

Към всички желания следва да отправяме такъв един въпрос: а какво ще стане с мен ако се изпълни това, което искам вследствие на желанието си и също така ако не се изпълни?

...

Винаги работи. Винаги обичай. Обичай жена си и децата повече от самия себе си. Не чакай от хората благодарност и не се огорчавай ако не ти благодарят. Наставление вместо ненавист, усмивка вместо презрение.

...

От всички неща, подарени ни от мъдростта за да преживеем целия си живот щастливо, най-високо стои умението да си добър приятел.

...

Не разваляй впечатлението си от това, което имаш, желаейки онова, което нямаш. Помни, че някога ти само си се надявал да получиш това, което имаш сега.

...

Свободата е най-великия плод на ограничаването на желанието за свобода.

...

Не избягвай да правиш дребни услуги: ще си мислят, че си способен и на големи.

...

Нито един глупак не е щастлив, нито един мъдрец не е нещастен.

...

Нищо страшно няма в живота на онзи, който истински е разбрал, че нищо страшно няма в не-живота.

...

Ако искаш да направиш някого богат трябва не да му добавяш пари, а да му намаляваш желанията.

...

Никой, виждайки злото, не го избира, но го уцелва, подведен от злото, което сякаш е добро в сравнение с по-голямото от него зло.

...

Най-великият плод на справедливостта е безметежността (спокойствието).

...

Не може да живееш приятно, не живеейки разумно, нравствено и справедливо и, наопаки, не може да живееш разумно, нравствено и справедливо, не живеейки приятно.

...

Мъдрият си избира за приятел весел и сговорчив човек.

...

Липсата на разнообразие може да се усеща като удоволствие след предшестващите го разнообразни неудоволствия.

...

Да благодарим на мъдрата природа за това, че нужното тя е направила леко (лесно), а тежкото - ненужно.

...

Който не помни изминалото щастие, той е старец още сега.

...

Рядко съдбата пречи на мъдрия.

...

От всичко онова, което мъдростта ти доставя за щастието, най-важното е да си способен на приятелство.

...

При философската дискусия повече печели победеният - понеже си е увеличил знанията.

...

По-добре е да не се плашиш, лежейки на слама, отколкото да се тревожиш, лежейки на златен креват.

...

По-добре е с разум да си нещастен, отколкото без разум - щастлив.

...

Всеки си заминава от живота така, сякаш току-що е пристигнал.

...

Съвсем нищожен е този, който има много причини да си тръгне от живота.

...

Умението добре да живееш и добре да умреш е една и съща наука.

...

Вярата в безсмъртието се е родила от жаждата на ненаситните хора, безразсъдно ползващи се от времето, което природата им е отредила. Мъдрият ще намери това време за достатъчно за да мине през целия кръг от достижими наслаждения и когато дойде време за смъртта наситен да се оттегли от масата, освобождавайки мястото за други гости. За мъдрия е достатъчен един човешки живот, а глупавият няма да знае какво да прави и във вечността.

...

Привиквай да мислиш, че смъртта за нас е нищо, та нали всичко, и хубавото, и лошото, се свеждат до усещанията, а смъртта е лишаване от усещания?!

...

Не се бой от смъртта защото докато си жив нея я няма, а когато тя дойде, теб няма да те има.

...

Докато съществуваме няма смърт, когато смъртта я има, нас вече ни няма.

...

Най-страшното от злините - смъртта - няма към нас никакво отношение защото докато ние съществуваме, смъртта още я няма; когато тя дойде, ние вече не съществуваме.

...

Ако Бог желая да преддотврати злото, но не може да направи това, тогава той е безсилен. Ако той може да направи това, но не иска, тогава той е изпълнен със злоба. Ако той има както сила, така и желание, то откъде тогава идва злото? Ако той няма нито сила, нито желание - тогава защо да го наричаме Бог?

...

Глупаво е да искаме от боговете това, което човекът сам е способен да си достави.

...

Ако в живота си се съобразяваш с природата, то никога няма да бъдеш беден, а ако се съобразяваш с хорското мнение, то никога няма да бъдеш богат.

Епикур (Ἐπίκουρος)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ