понеделник, 15 август 2011 г.

Фридрих Ницше за красотата, творчеството и изкуството

"За какво копнеем при вида на красотата? Копнеем да бъдем красиви. Струва ни се, че с красотата е свързано и щастието. Но се заблуждаваме."

"Най-силните въздействия в изкуствата, умението да се разтърсват душите, да се затрогват и раздвижват камъните и да се превръщат зверовете в хора се е удало може би най-добре тъкмо на това изкуство."

"Добрият писател има не само собствен дух, но и духа на приятелите си."

"Най-добрият автор ще е този, който се срамува да стане писател."

‎"Родените духовни аристократи не проявяват прекалено усърдие."

"Повечето мислители пишат лошо - защото споделят с нас не само мислите си, но и мисловния процес на мислите."

"Художественият гений иска да доставя радост, но ако се е изкачил на много високо стъпало, лесно може да липсват кандидатите за тази радост. Той предлага храна, но те не я искат."

‎"Художниците имат интерес да вярват във внезапните внушения свише, в т. нар. вдъхновение, сякаш идеята на художествената творба, основната мисъл на една философска система ги озарява с благородно сияние от небето."

"С дълбока мъка осъзнаваме, че художниците от всички епохи по време на своя най-голям подем са извисявали до божествено просветление тъкмо тези представи, които ние днес намираме за погрешни."

Афоризмите подбра Георги Хаджийски


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

  1. муспи - Нежеланието да се твори в света е също творчески процес, и с най големи последствия - освобождава от света.

    ОтговорИзтриване

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ