сряда, 24 август 2011 г.

Търсете по книжарниците новата книжка на списание ИДЕИ

ЗАБЕЛЕЖКА: Поради наближаването на края на отпускарския и ваканционен сезон и новата книжка на списание ИДЕИ вече е налична и може да бъде търсена от читателите на списанието по книжарниците. Всеки, който се е поинтересувал от новата книжка на списанието в някоя книжарница, с това ще помогне за разпространението й, тъй като книжарите у нас се водят от пазарния принцип: разпространяваме най-вече онова, за което има търсене. Или което е рекламирано из медиите. Издателите на сп. ИДЕИ нямат средства за реклама, затова разчитаме на подкрепата единствено от страна на читателите му.

Тъй че всеки, които би желал да помогне за оцеляването на това списание би могъл да попита в някоя и друга книжарница, като зададе, примерно, въпроса: "Извинете, получихте ли новата 2-ра от 2011-та г. (или 6-та от създаването му) книжка на списание ИДЕИ?". Книжарят, естествено, ще отвърне: "Не, нямаме я!" - и гордо ще ви погледне, щото по тоя начин ще покаже, че негова милост не се занимава с разпространението на някакви си там авангардни и интелектуални издания за духовните неща. Но вий вече сте помогнали на списанието, щото в съзнанието на тоя почитател на печатарската чалга - вий нима не знаете, че и в нашите книжарници се разпространяват предимно книги и списания на едно чалга ниво; всичко у нас е предимно чалга, абсолютно всичко! - та нищо чудно в съзнанието на тоя почитател на печатната чалга да заседне коварната мисъл: "А дали пък това списание, щом го търси народът, не е и то от моята любима чалга?! Пък и да не е, щом някакви смотаняци го търсят, явно може да се изкарат некакви парици и от него, я чакай да го поръчам?!".

Та именно ето това пораждане на съответната мисъл в книжарския ум имаме предвид със своя призив. Ако искате да помогнете поне малко на списанието, сторете това, което ви помолих, вярвам, не е толкова трудно да попитате за него в някоя и друга книжарница.

Искрено ви благодаря още отсега! Вий дръзнахте да извършите същински нравствен и благороден подвиг за българската народна душа: да подадеш ръка на друг човек, да сториш добро на сънародник, който при това не ти е поне... баджанак! Това е велико, това е нещо като чудо, не мислите ли?!


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ