четвъртък, 5 декември 2013 г.

Списание ИДЕИ съществува за да обслужва свободната изява най-вече на младите мислещи хора

Получих едно писмо от студент по философия, интересуващ се какви са условията за публикуване във философското списание ИДЕИ. Понеже този въпрос може да заинтересува и други хора, та затова по-долу публикувам и неговото писмо, и моя отговор на въпросите му:

Добър ден, г-н Грънчаров, аз съм студент от специалност "Философия" към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", тази година 2013 започнах да участвам по-активно в научни форуми и към този момент имам вече 3 публикации и чакам още 6 да се публикуват в различни сборници от конференции.

В момента съм в Букурещ по програма "Еразъм" и един от моите преподаватели е доста интересен "философски образ", има няколко издадени книги в областта на философия на съзнанието, старае се да създава свои идеи и се старае да стимулира студентите да мислят индивидуално.

Важно е да отбележа, че някои от моите преподаватели във ВТУ са ме съветвали да изпратя свои материали, които да се публикуват във Вашето списание, но до момента все не намирах смелост, защото си мисля, че нивото ми на писане не е достатъчно високо. А и за списание от вашият ранг е нужно да се напише нещо ново, а не да преразкажа някои добре познати идеи. Та основната причина, която ме кара да ви пиша е, че наскоро около преподавателят ми в Букурещ се получи скандал, за който ще Ви разкажа накратко.

През 2007 г. той е публикувал своя книга в Интернет и тази година, негови студенти от Германия, които са запознати с труда му пишат, че професор от Германия му е преписал изцяло книгата, без да го цитира. Тоест само я е превел от Английски на немски. И румънският ми преподавател закачливо си беше написал във фейсбука:

“Have no fear of perfection, you will never reach it.” Salvador Dali. “Perfection in philosophy is reached when your philosophical work is plagiarized by a professor of philosophy from a German university.”

"Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете" Казва Салвадор Дали, а моят професор по Философия на съзнанието в Букурещ казва: "Съвършенството във философията се достига, когато професор от Германия ти препише философският труд, без да те цитира."

Та имам желание да напиша един доклад за част от неговите идеи и молбата ми е ако можете да ми споделите:

1. Какви са изискванията към текста?
2. Докога е срока за предоставяне на материали за следващият брой?

Благодаря ви за отделеното внимание!

А.К., създател на студентски философски клуб към ВТУ

Здравейте, г-н А.К.,

Благодаря Ви за писмото - и също за интереса към списание ИДЕИ! Ще се радвам Вие да станете един от бъдещите автори на нашето списание. Що се отнася до въпросите Ви, отговарям следното:

1.Ние навремето публикувахме изисквания в този смисъл, които публикувахме в книжката, на корицата на която е портретът на Хайдегер. Но за всеки случай, ако нямате този брой на списанието (1 от 2011 г.), ето какво сме счели за нужно да публикуваме там:

За ония, които искат да публикуват в списание ИДЕИ:

Всеки мислещ, търсещ и пишещ човек е добре дошъл сред нашите автори. Текстовете, които се предлагат за публикуване в списание ИДЕИ, трябва да отговарят и на някои изисквания:

● да са посветени на значими философски (човешки) проблеми;
● да дават израз на самостоятелно и независимо отношение;
● да показват оригиналност в осмислянето на проблемите;
● да са плод на безкористен стремеж към истината;
● да подбуждат към дискусия;
● да съдържат ясни тези, изложени на жив, човечен и достъпен език;
● да са убедително аргументирани;
● да са чужди на маниерността и самоцелното използване на наукообразна терминология;
● да са в обем максимум до 10 стандартни страници А4

Това не са някакви свръхизисквания, моля, не се плашете; ако поне едно-две от тия неща са спазени, текстът Ви може да бъде публикуван в списанието. Пишете смело, което Ви е на сърцето, вложете душата си, пишете вдъхновено, това според мен е най-важното - и ще публикуваме статията Ви. Трудно е да се каже какво точно трябва да бъде спазено, че един текст трябва да е хубав - и достоен да бъде публикуван. Общо взето ние, за да насърчим младите хора, занимаващи се с философия, публикуваме техните текстове с предимство. Тъй че не се плашете, работете, пращайте, всичко ще бъде добре.

2. За срока. Новата книжка на списанието, която сега подготвяме, до дни ще бъде изпратена на печатницата, с оглед да излезе до края на този месец. Списанието излиза три пъти годишно. Сега завършваме петата годишнина от създаването му и почваме шестата. През 2014 г. първата книжка ще излезе до края на март. Затова пишете и пращайте смело текста си. Списание ИДЕИ съществува за това да се изявяват млади автори като Вас, да бъде то една трибуна за изява на мислещите млади хора.

Прочее, поздравявам Ви за това, че сте създал студентски философски клуб. Това ми напомня за времето, когато аз бях млад асистент по философия в ПУ "П.Хилендарски" и създадох такъв клуб - това стана в далечната 1987 г. Славни времена бяха тогава! Хубаво е, че и сега стават подобни неща в университетите.

Всичко добро! Желая Ви успехи!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ