петък, 4 февруари 2011 г.

Ще се пренесе ли списание ИДЕИ в света на идеите?

Под публикацията Пред алтернативата да загуби свободата си е по-добре списание ИДЕИ незабавно да умре днес намирам следния красноречив отзив, който публикувам без никакви корекции (ако не броим няколкото правописни поправки) и без никакъв коментар; написан е от някой си "Tsvetan", т.е. от анонимен "възмутен гражданин":

С това отношение списание ИДЕИ ще се пренесе в света на идеите...

Нищо достойно не виждам във вашия отговор, прозира обаче нараненото ви его, заради което искате да пожертвате една хубава инициатива. Странно е как човек като вас, който разбира нуждата от такова издание и значението му в дългосрочен план бива заслепен от егото си. Много лесно искате да се отървете с това "наречете ме глупак"... не, вие не сте глупак, вие сте егоцентрик, който не е готов да отстъпи и сантиметър в името на кауза много по-важна от гордостта, с която обричате на смърт списанието.

Искате финансиране, но не искате екипа на НБУ да участва в издаването? Въпросът, който аз си задавам, е: каква е вашата цел? Искате ли списание ИДЕИ да процъфтява или искате пълен контрол над изданието? Кажете ми: какво лошо виждате в това екипа от НБУ да участва в издаването?

Мислите, че са зле подготвени и недостойни да ви помагат ли? Ако борбата за просвета беше по-важна за вас от гордостта ви, щяхте да отстъпите и да намерите компромисно решение. А с този си отговор вие плюете в лицето на този, който ви подава ръка. Друго обаче казвате в първия брой на списанието:

"Призовавам най-вече преподавателите по философия в гимназиите, младите асистенти и докторанти, професионалните философи и психолози и всички, които се интересуват от философия и психология: отхвърлете всички скрупули, бъдете смели, решете се и елате да си сътрудничим и да издаваме новото списание."

Когато обаче ви се предлага сътрудничество вие отказвате - и то по един грозен начин. И представяйки фалшиви причини...

Цял абзац сте отделили на това, че "смятате", че това е поръчка на Сергей Игнатов... Дори за второкурсник като мен това изглежда нелепо и смешно: Сергей Игнатов искал да покаже величието си... глупости!

Вие искате да ни покажете комплекса си за малоценност спрямо вашия мил състудент, който така пламенно мразите, а покрай него и целия НБУ.

Това е целия коментар. Сега като го публикувах ми се струва, че все пак би следвало да кажа няколко думи по повод на твърденията, а не да замълча "гузно"; ето какво написах на този човек там:

Господине, благодаря Ви за пламенния коментар и за така страстната защита на позицията на НБУ!

Мисля обаче, че сте се подвели относно моя морален образ, да съдите за който, при това без изобщо да ме познавате, е твърде некоректно. Но сте в заблуждение също и относно мотивите ми да предприема тази стъпка: има някакъв нравствен и ценностен ред на основания и причини, вникването в който явно не Ви е по силите. Например свободата, достойнството и истината стоят много по-високо от всякакви подбуди и стремежи за някакъв социален или материален просперитет. Поради което всичко отдавате на "неправилната" ми личност и на "скверния" ми характер. Мисля, че за това кой какво наистина представлява може да се съди най-вече по постъпките и по крайната му цел.

А лично аз не виждам нищо лошо в това списание ИДЕИ да се пренесе в света на идеите, което само ще означава, че то по принцип и по начало е причастно на един по-възвишен от тукашния свят, поради което е съвсем естествено да не бъде прието от него. Така че благодаря за несъзнателния комплимент! Все пак обаче не бързайте да го погребвате: даже самата смърт според по-изтънчените философски разбирания е само път към безсмъртието и към вечността. А при това списание ИДЕИ съвсем няма намерение да умира, така че бъдете напълно спокоен за него.

Желая Ви здраве и успехи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ