четвъртък, 23 юни 2011 г.

Открито писмо до собственика на издателство с верига книжарници ХЕРМЕС

До г-н Стойо Вартоломеев,
Собственик и управител на издателство с верига от книжарници ХЕРМЕС

Здравейте, уважаеми г-н Вартоломеев,

Искам да Ви информирам за един сериозен проблем около разпространението на списание ИДЕИ и също така да апелирам за съдействие от Ваша страна за решаването му.

С оглед подпомагане на духовното, ценностното, личностното и гражданското израстване и укрепване на българската младеж от ноември 2009 г. група философи, психолози и социолози започнахме да издаваме философското списание ИДЕИ. Концепцията на списанието се базира на стремежа да намерим общ език с най-добрите представители на младежта у нас, ученици и студенти, които се намират в толкова трудния и отговорен етап от живота си: да станат пълноценни личности и граждани.

Нашето списание се стреми да задоволява нуждата на тия младежи от "духовна храна", като идеята ни е да издаваме едно разбираемо, популярно, добре списвано списание с въздействащи, докосващи най-фините струни в душата на младия човек текстове. Смятаме, че в условията на една деперсонализираща младежта и толкова агресивна масова "култура" нашата младеж заслужава да има едно островче на личностност, толерантност, на висока идейност, на ценностен оптимизъм, т.е. островче, огряно от духовна светлина и топлина, сгряваща душите. Нашето списание не обръща гръб на нито една от най-горещите теми на личностното и духовното раждане и укрепване на младия човек.

И тъй, в изпълнение на нашата идея през ноември 2009 г. излезе първия брой на списание ИДЕИ, а оттогава досега излязоха още 4, или общо 5 броя. В момента подготвяме 6-ти брой на списанието, който предстои да излезе през м. юли. Годишно възприехме да излизат 3 броя, което е съвсем реалистично: миналата година успяхме да издадем, въпреки трудностите, тъкмо три книжки. Издаваме списанието в невероятни трудности от всякакво естество, с наши лични средства, разбира се, и, както е обичайно у нас, не срещнахме подкрепа или приятелски протегната ръка почти от никой.

Най-големият проблем на списание ИДЕИ е разпространението. Книжарите и разпространителите на периодични издания явно оцениха списанието като "непазарно", като издание с ниска норма на печалба (цената на една книжка до 4-ти брой беше 3.00 лева, а книжките от последния брой имат цена 5.00 лева) и по тази причина не желаят да го разпространяват. Разбира се, за да умре едно току-що родено издание, най-ефективното средство е да му бъде отказан достъп до потенциалните му читатели. Точно това средство бива упражнявано спрямо нашето списание. Новоотпечатаните книжки стоят на книжна борса "Болид" (в магазина на изд. ИЗТОК-ЗАПАД, чиято печатница отпечатва списанието), недокоснати от ръка на читател. Ние, авторите и издателите на списанието, сме в отчаяние, понеже отвсякъде срещаме и се блъскаме в дебелите каменни стени на неразбирането - и на безхаберието спрямо духовното.

В тази ситуация се обръщам към Вас с молба за съдействие: да въздействате на мениджърите на Вашата верига от книжарници ХЕРМЕС така щото да започнат да разпространяват философското списание ИДЕИ. Надявам се, че във Ваше лице ще срещна разбиране по изложения проблем, а също и съдействие за решаването му. Ще се радвам в бъдеще да си сътрудничим и в други възможни отношения.

Желая Ви нови успехи на благородното поприще, на което работите с такъв ентусиазъм!

С уважение: Ангел Грънчаров, издател и главен редактор на списание ИДЕИ


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ