сряда, 13 юли 2011 г.

Списание ИДЕИ иска да ви бъде най-верен духовен приятел - има ли нещо по-хубаво и по-потребно от това?!

Получих във Фейсбук съобщение от един млад човек; ще дам само инициалите му, щото не съм го питал разрешава ли да публикувам написаното от него в блога; инициалите му са B.R. Но без да го питам публикувам съобщението му, защото ми се струва, че си заслужава да знаем и да съзнаваме: има и младежи като него - и това е най-обнадеждаващото! Направо радващо е, че има такива млади хора като него! Та ето какво ми е написал B.R. през тази нощ:

Нямам точна представа какво е, но е нещо, подобно на странен кратък рекламен текст за ИДЕИ:

От далечните години хората са преценили потребностите на човека. Според едни това са духовните ценности, а други пък поставят материалното на преден план, изтъквайки го с физическата нужда за съществуване. Това зависи от идеята, която е развита в идеология или просто движение.

Ние, в България, обикновено сме хора, които застават на двата полюса - има и такива, и такива. Не бих могъл да кажа, че всички са такива, но мнозинството чули-недочули вземат предвид определни факти от - да речем - хедоностичната идеология, тази на Сенека или просто елементи от мислите на Херодот. Грешното тълкуване води до погрешни последствия за самото човешко съществуване, по-точно - за неговите качествени измерения.

И така... захващам се за това, че тези аспекти определят и човешката същност, целите и потоците на развитие. Всеки преценява за себе си a priori, а когато опитът е недостатъчен - на база на своята интуиция, която почти винаги е в разрез с истината.

Можете ли да си представите какво бихте направили с 3 лева? Да си вземете нещо за пиене, да си купите фунийка сладолед или просто да си ги съберете. Но... срещу тези 3 лева можете да си вземете нещо фундаментално, сериозно. Представете си всичко това, описано в началото на този кратък текст, да е достъпно за всеки, и то почти безплатно. Ръководство за натрупване на опит - как звучи?

Точно това е изданието ИДЕИ, което се публикува от редакционен екип, ръководен от пловдивския философ Ангел Грънчаров.

Както вече казах - интуицията не е всичко, а за да се базирате на опита си при вземането на решения - трябва да имате самия опит. Това става за много време, имайки предвид генезиса на думичката "опит".

Така че - получете това ръководство за опит, за да формулирате целите, които имате намерение да постигнете - и не само...

Това пише B.R. Като прочетох думите му, не се сдържах да му отвърна и ето какво написах аз пък до него:

Чудесен текст! Въпреки че на места може малко да се поспори, но иначе по принцип си напълно прав: има нужда от такова списание, независимо как това изглежда на оня, който още не се е докоснал до него, не го е разлистил и не го е държал в ръката си. И затова ако някой му каже, че има такова списание, ще се прозине най-велеречиво, ще се почеше по главата - или по някое друго, още по-важно място на тялото си от нея! - и ще рече: "Е, що сега ме занимаваш с глупости, моля ти се, нима толкова ме мразиш, та ме мъчиш така?!". А може и само да измучи: "А, кво?! Кво искаш бе?! Махай се от главата ми бе!" и толкоз...

Тъй че нещата, както се казва, са отчайващи, корабът потъва, а ний, дето сме нещо като оркестърът, свирещ на палубата, май наистина сме крайно абсурдни хора. Но какво да се прави, трябва да има и такива - защото как иначе ще потъва без музика корабът, нали трагичността на случващото се няма как да бъде усетена даже с кожата, ако няма един оркестър, който свири, нищо че вълните вече се разбиват в краката на музикантите - и който е решил да свири докрай, независимо от неотвратимостта на бедствието!

Както и да е, текстът ти го одобрявам, и ми се иска да излезе в блога, а и, защо не, в списанието - това си е нашето списание, ще правим в него каквото си искаме.

Само се питам: а кога ли повече хора ще разберат и осъзнаят, че има едно списание, което може да бъде тяхно, и ще бъде тяхно, стига да пожелаят това?! Стига да протегнат ръка към него. Списание ИДЕИ иска да бъде и, въпреки всичко, ще бъде техен най-верен духовен приятел - има ли нещо по-хубаво и по-потребно от това?!

Запомни от мен: най-трудно се намират именно такива, именно духовни приятели - и те са онова истинско и най-потребно, без което нещата съвсем се обезсмислят. Но кой да ти разбере това, и то тъкмо навреме, а не когато вече е късно?!


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ