понеделник, 18 юни 2012 г.

Да се надяваме, в един момент медийното затъмнение около списание ИДЕИ ще бъде разсеяно и надмогнато

Публикувам по-долу кратко съобщение, написано от млад човек (съавтора на статията Матурите – между "здравия разум" и "позволеното безумие”), на когото по негова поръчка изпратих всички досега излезли броеве на списание ИДЕИ, а след него помествам също така и моя отговор; правя го, защото ми струва, че е важно да се знае как списание ИДЕИ е било възприето в едно първоначално възприятие; ето какво пише този, ако мога да се изразя така, "новоспечелен" читател - пък и автор, защо не, знае ли се?! - на списанието:

Господин Грънчаров, получих списанията, както и помагалото - и трябва да кажа, че след разглеждането им съм просто във възторг! Подбрали сте наистина интересни неща, опитвате се да полуляризирате философската традиция по достоен за похвала начин.

Искрено се надявам списанието да получи медийното внимание в най-скоро време - защото го заслужава!

Георги Стоянов

Здравейте, господин Стоянов,

Благодаря Ви много, за мен това, което пишете, е изключително важно; чудесно е, че Вашето впечатление за списание ИДЕИ е положително! Радвам се, че сте го възприели по този начин. Да се надяваме, че във Ваше лице списание ИДЕИ е намерило един истински приятел. Ако решите да се включите в дискусиите, водещи се на страниците на списанието, или пък напишете отзив по някоя от темите, а също и оригинални Ваши текстове, пращайте ги, за нас това ще бъде интересно, а най-доброто ще публикуваме на страниците на списанието.

Вашето съобщение ми показва, че главното в нашата амбициозна цел - списанието да е полезно и вълнуващо най-вече за младите хора - е в общи линии постигнато. Да се надяваме, че ще успеем да запазим и повдигнем достигнатото ниво. Целта ни е колкото е възможно по-качествени и смислени текстове, писани от съвременни, в това число и млади автори, да могат да се четат на страниците на списание ИДЕИ. Разбира се, ще продължим да публикуваме и шедьоври на философската класика. Ще обогатим тематиката на списанието с публикации от областта на философията на изкуството, най-новите тенденции на модерната психология, на практическата философия и други такива.

Иска ми се повече хора да научат за списанието поне благодарение на интернет, та в един момент медийното затъмнение около него все пак да бъде надмогнато или разсеяно. В тази връзка си позволявам да публикувам в блога на списанието тези две наши кратки писъмца. Моля, ако възразявате или имате забележки, да ми пишете, та да направя нужните корекции.

С поздрав: Ангел Грънчаров


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ