сряда, 11 септември 2013 г.

Списание ИДЕИ предлага интересни гледища и позиции, отворени за развитие и духовно осмисляне

Получих току-що писмо от Георги Панайотов, от Габрово, писател, мислител, който е автор също и в списание ИДЕИ; ето какво ми пише той:

Привет, Ангеле!

Получих новия брой на списанието (август 2013) и прочетох с интерес повечето от писанията. Поставят се нови теми и въпроси, особено във връзка с образованието и проблемите в училищата. В рубриката ФИЛОСОФСКИ ОПИТИ НА МЛАДИТЕ ме впечатли очерка на Мариана Славова върху "Кант: Отвъд антиномиите".

В ЕКЗИСТЕНЦИАЛНИ ТЪРСЕНИЯ и ФИЛОСОФСКА ПСИХОЛОГИЯ предлагат интересни гледища и позиции, отворени за развитие и духовно осмисляне.

И, разбира се, накрая ПРОБЛЕМИТЕ НА СЪВРЕМЕННОСТТА поставят един основен и най-важен проблем - този за езика и за качеството на мисленето.

Ето защо ти изпращам, освен моето последно есе, посветено на Прехода, също и части от последната книга на Багрина Кларк, които тя ми изпрати на имейла тия дни. (Да, вече си открих имейл-адрес и можеш да ми пишеш на него.)

Смятам, че на списанието му трябва един по-силен духовен импулс и духовно присъствие, за да оправдае то високата си мисия
на водач чрез ИДЕИ.

Бъди здрав и СВЕТЛИНА!

А ето и моя отговор до г-н Панайотов:

Здравей, Георги,

Благодаря ти за писмото, радвам се, че вече имаме връзка чрез имейл и чрез интернет. Надявам се, че по този начин твоето присъствие и участие в духовната общност, формираща се около списание ИДЕИ, ще се засили неимоверно. Сега предстои да подготвяме последната за тази година книжка на ИДЕИ, които трябва да излезе от печат през ноември. Времето съвсем не е много. Философите, които работят в областта на източната философия, от България и Украйна, предвиждат също и излизането на нова книжка от международното и многоезично НАУЧНО-ТЕОРЕТИЧНО и АКАДЕМИЧНО приложение на списанието, която също трябва да излезе в най-близко време, до месец-два.

Най-големият проблем за списанието ни обаче, който виси като дамоклев меч над съществуването му, е този за неговото финансиране. Вече е съдбовно потребно да направим максималното екипът, който стоим зад него, да подготвим проект за финансирането му чрез някакви програми, в това число и европейски; в противен случай има опасност работите да не свършат добре; това в никакъв случай обаче няма да го допуснем.

С поздрав: Ангел Грънчаров

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ