вторник, 25 март 2014 г.

Сбирки от книжките на сп. ИДЕИ и от мои авторски книги и учебни помагала заминават утре като дарение за библиотеките на Силистра


Здравейте, г-н Грънчаров,

разговарях с ръководството на Регионалната Библиотека в Силистра. Обясниха ми, че няма проблеми с дарението. Трябва само да уточним начина, по който да бъде получена доставката. Съществуват два варианта. Първият е ние (т.е. аз) да я доставим в библиотеката, а другият е те да отидат на място да вземат пратката. При втория ще трябва вие да уточните бройката и материалите на това, което ще изпратите на тези телефони: 0878 ... и 0897 ... Св. В. - отдел комплектуване и каталогизация.

По отношение на разпределението на материалите практиката им е следната. Те каталогизират това, от което имат нужда в регионалната, а нещата, които се повтарят и са в повече разпределят по читалищата в региона. Така че вие преценете какво количество и съдържание от книгите Ви и списанията да изпратите.

За мене е по-удобно да изпратите материалите на място, от което мога да ги взема - куриер или пощата.

Моят адрес е гр. Силистра, ул. ... № ... вх ... ет. ... ап. ... тел. 0896 ...

До скоро!

Г-н Грънчаров,

Проведох разговор със заместник-директора на езиковата гимназия в гр. Силистра, който е и преподавател по философия там. Казва се Н. Ж. Той каза, че се познавате и прояви силен интерес да получат от Вашите издания и помагала за попълване в училищната библиотека - и обеща да съдейства с каквото може за доброто дело. Той има информация и контакти и за останалите училища в града. Това е неговият e-mail: и телефон 0894 ...

Още едно място, в което проведох раговор и проявиха интерес е от библиотеката на средношколското общежитие "Младост", в което има ученици от всички училища в града и от цялата област. Те имат нужда от нови учебни помагала по философия. Лицето за контакт там е М. Д. 0895 ...

Те заявиха, че най-добрата схема за доставка е Вие да ги пратите на мен, а аз да ги дам на тях. Очаквам вече да уточним какво и как ще бъде получено.

Поздрав. Доскоро!

Здравейте, уважаеми г-н П.,

Забавих малко отговора си тъй като тия дни съм изключително много зает с работа по подготовката на новата книжка на списание ИДЕИ, която ще трябва да изпратя в печатницата до края на март. Освен това имам и доста служебни проблеми, та това ме възпрепятства да подготвя книжките на списанието и също така от моите авторски книги, които Ви обещах да изпратя като дарение на библиотеки от вашия град. Вече съм подготвил пратката и още утре тя ще замине за Силистра по пощата - на Вашия адрес, ще Ви помоля Вие да разнесете книгите и списанията до крайния получател, щото наистина нямам време да установявам контакт с хората, които ми препоръчахте - и да уговарям с тях начините за доставка на книгите и на списанията. Ще съм Ви много благодарен ако Вие ми съдействате книгите и списанията да стигнат до конкретния краен получател, до съответната библиотека. Оказа се обаче, че се получиха три големи и тежки пакета, които сега ще Ви изпратя, но ще Ви помоля като занесете на регионалната библиотека (непременно на нея!) съответните броеве (от всяко заглавие поне по едно), един комплект да занесете и на библиотеката на езиковата гимназия в гр. Силистра. Моля след това, като разговаряте съответно с библиотекаря или с учителя по философия г-н Н. Ж. след това заедно с тях да опишете колко още екземпляра от съответното издание ще са Ви необходими, за да ги изпратим още веднъж; нека те да преценят (включително и за библиотеката за общежитието) по колко екземпляра от съответната книга, учебно помагало или броеве списания ще са им необходими, за да подготвим оттук следваща пратка, с която по-пълно да задоволим потребностите от учебна литература по философия. Тъй като сега наведнъж всичко да изпратим и също така да предвидим потребностите е хем трудно, хем невъзможно.

Това е в общи линии. Ще решим проблема постепенно, без да се затрудняваме наведнъж всичко изцяло да свършим. Тъй като и на мен ми е трудно да мъкна много пакети да нося наведнъж до пощата, аз не съм много добре със здравето. Но в срок от две-три седмици ще можем по-спокойно и полека да решим проблема. Книги и помагала имам предостатъчно, също така и екземпляри от излезлите досега броеве на списание ИДЕИ (15 книжки досега) - с изключение на най-първата книжка, която излезе през 2009 г., тя отдавна е изчерпана. Сега-засега от нея не мога да изпратя, но ще се постарая да намеря няколко бройки, ако са останали на борсата в София. А учебни помагала по философските предмети, дето се учат в гимназиите, имам предостатъчно: откакто ми забраниха да преподавам на учениците си по моите собствени помагала (!!!) - да, и това е възможно да се случи в нашата мила татковина, в "европейска" България! - имам купища непотребни книги, учебници и помагала. Още повече че и книжарите не щат да разпространяват по книжарниците си такива "непазарни" философски книги, от които няма да могат да реализират кой знае какви печалби.

В новата книжка на ИДЕИ, държа да Ви информирам и за това - ще излязат и Ваши афоризми, които са чудесни, много ми харесаха, а пък по-нататък, живот и здраве да е, ще излязат от Вашите текстове за религията и пр. С това завършвам своето писмо, извинявайте още веднъж за закъснението, но наистина бях твърде много зает и нямах възможност да отговарям на никакви писма напоследък.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

П.П. В списание ИДЕИ има рубрика "ЧИТАТЕЛСКИ И РЕДАКТОРСКИ ВЪЛНЕНИЯ" и там ми се иска да публикувам нашите писма относно доставката на сп. ИДЕИ до библиотеки в гр. Силистра. Как възприемате това, съгласен ли сте да го сторя, мога ли да публикувам не само инициалите Ви, но и име и фамилия? Мисля, че няма лошо това да излезе, то ще остане като един документ на времето - да се знае един ден как се е разпространявало списанието в наши дни. Знаете ли, голям проблем е разпространението на списание ИДЕИ, големите разпространители по т.н. будки за продажби на периодичния печат категорично не щат да го разпространяват, смятайки, че то не е "вървежно", сиреч, че няма да има читатели, че не е "пазарно" и пр. Знаете какви боклуци разпространяват, но все за т.н. масов вкус, но ето, едно сериозно списание за духовните неща не щат да го разпространяват, и то категорично не щат. По този начин бавно убиват нашето списание. Чудим се какво да измислим за да го запазим в тази тежка ситуация. Намалихме много тиража, понеже то е съвсем на загуба, а пък никой (ако не броим неколцина "луди глави" като мен, които отделят от залъка си списанието да излиза вече толкова време) та значи иначе никой не пожела да подпомогне излизането на списанието, имам предвид разни бизнесмени, богати и известни хора, които съм молил, на които съм пращал списанието, с идеята да се трогнат и да помогнат; но не, те са непреклонни, нещичко не дават. Сякаш има една омерта подобни издания да бъдат системно задушавани и да не виреят у нас, аз така си обяснявам тия неща.

Както и да е. Пак се разфилософствах, извинете! Всичко добро!

ДОБАВКА: А ето и моето писмо г-н Ж., учител по философия в едно от училищата на гр. Силистра:

Здравейте, уважаеми г-н Ж.,

Много се извинявам, но преди малко от бързане изпратих по погрешка на Вас писмо, което бях написал на г-н Пецов, който е идвал при Вас да разговаря за едно дарение на книжки от списание ИДЕИ и също от авторски мои книги и учебни помагала по философските предмети, което с него уреждаме тия дни да пристигне в Силистра. Та той ми и даде Вашият имейл, поради което стана грешката - аз се гласях да пиша и на Вас, ето че обърках писмата. Но няма лошо че и до Вас ще пристигне това писмо, щото да сте наясно докъде е стигнала работата. Ще се радвам и с Вас да поддържаме връзка, ще е много полезно да си сътрудничим за каквото можем, примерно, ако Ваши ученици, да речем, напишат хубави есета по философия, да ми ги пращате за публикуване в списанието и други такива възможности има. Аз също искам да Ви помоля като разгледате списанията и помагалата да прецените по колко екземпляра ще са Ви необходими за да ги изпратим допълнително, с оглед учениците да могат да ги ползват, ония, които искат, които преценят, че ще са им полезни. Толкова засега.

Наистина ще се радвам да поддържаме връзка и да си помагаме с каквото можем: щото работим, дето се казва, все на една и съща "нива".

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ