вторник, 3 февруари 2015 г.

Правила за оформяне на статиите в изданието "ИДЕИ. Философско списание. Международно и многоезично научно издание"

Важно за всички наши бъдещи автори!

ПРАВИЛА ЗА ОФОРМЯНЕ НА СТАТИИТЕ в изданието "ИДЕИ. Философско списание. Международно и многоезично научно специално издание"

Редакцията на българското списание ИДЕИ, приема за публикуване статии по философски проблеми.

До редактора се изпраща електронната версия на ръкописа на адрес: E-mail: Idei.filosofa@gmail.com

Текстът трябва да бъде написан в Word (формат RTF). Шрифт Cambria, размер на шрифта 12. Обем на текста до 22 000 знака, включително и интервалите. Материалите могат да са написани на български, украински, руски или английски език.

Като се имат предвид техническите изисквания за предпечатната обработка статията се структурира по следния начин:

ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯТА (шрифт Cambria, Bold, размер на шрифта 12, главни букви, центрирано)

Инициали и фамилия на автора (шрифт Cambria, Bold, размер на шрифта 12, центрирано). (Името и фамилията на автора на английски език задължително трябва да бъдат посочени в анотацията, която се прави на английски език!)

Научната степен, научното знание, длъжността, местоработата на автора (без съкращения), държава, имейл адрес; ако има няколко автори, информацията за всели се дават на нов ред; (шрифт Cambria, Bold, размер на шрифта 12, центрирано).

Анотациите. Резюметата трябва да съдържат достатъчно информация за определяне на тематичните области и за оценяване на значението на резултатите от представяното проучване (шрифт Cambria, размер на шрифта 12, на ширина). В първите редове на анотацията следва да бъдат отбелязани: фамилията, името и презимето на автора и заглавието на статията. В края на анотацията се слагат ключовите думи (от три до девет, шрифт Cambria, размер на шрифта 12, на ширина).

Названието на раздела: (по желание на автора, шрифт Cambria, големината на шрифта 12, на ширина).

Текстът на статията: (шрифт Cambria, размер на шрифта 12, на ширина, без да се правят отстъпи на нов ред). Ако текстът е разделен на части, новата част започва на нов ред след заглавието без да се прави отстъп.

Източници (литература): (шрифт Cambria, размер на шрифта 12, на ширина).

Забележки (notes) в текста в квадратни скоби [1], [2] и се изнасят в края на статията след списъка на литературата. Бележки под линия и препратки не са разрешени.

Фигурите и графиките трябва да се правят и отпечатват в черно-бял вариант. В статията графичните обекти трябва да бъдат поместени във формат JPEG или Gif с резолюция от поне 300 DPI. Надписите на чертежите се изпълняват на шрифта Cambria, основен размер на шрифта е 9, заглавието – 10. Размерите на чертежите не трябва да надвишават основните параметри на формат А5. Всички обекти в прости рисунки, които са направени на Word, трябва задължително да бъдат групирани. Сложните, многообектни чертежи трябва да бъдат подготвени с помощта на графични редактори (CorelDraw, Photoshop и т.н.).

Таблици се правят като отделни обекти в Word-формат с размери, които не трябва да надвишават основните параметри на A5 формат. Шрифт Cambria, основният размер на шрифта 9, а на заглавието – 10.

Анотациите трябва да отговарят на следните изисквания:

• Ако статията е на украински език, то анотацията трябва да е написана на руски за по-нататъшен превод на български език (10% от общия текст на статията) и на английски (не по-малко от 200 думи) език;

• Ако статията е на руски език – анотациите са на руски за по-нататъшен превод на български език (10% от общия текст на статията ) и на английски (не по-малко от 200 думи) език;

• Ако статията е на английски език – анотациите трябва да са на руски за по-нататъшен превод на български език (10% от общия текст на статията) и на украински (не по-малко от 200 думи ) език;

• Ако статията е на български език – анотациите са на руски за по-нататъшно превод на украински (10% от общия текст на статията) и на английски (не по-малко от 200 думи) език.

За печат се приемат само тези научни статии, които разполагат със следните необходими елементи (Резолюция № 07/05/1 HAC Украйна на 1.15.2003), а именно:

1) поставяне на проблема като цяло и връзката му с важни научни и практически задачи;

2) анализ на последните изследвания и публикации, в които е започнато решаване на проблема и на които се авторът се опира; извеждане на нерешените по-рано аспекти на проблема, на който статиста се посвещава;

3) формулиране на целите на статията (поставяне на задачата);

4) излагане на основния материал на изследването с пълна обосновка на научните резултати;

5) Резултатите, изводите от това проучване и перспективите за по-нататъшни изследвания в тази насока;

6) Списък на използваните източници (позовавания).

Статията трябва да бъде рецензирана, препоръчана за печат и снабдена със заверена надлежния начин рецензия на ръководителя, консултанта или на друг специалист в избраната област, който има научната степен доктор на науките.

Рецензията и последната страница на статията с личния подпис на автора се изпращат до редакцията в сканиран вид.

Правила за цитиране и за препратки към използваните източници

Позоваването на източника трябва да посочва поредния номер на списъка със сноските, отделен в две квадратни скоби, например, "... в изследването [7.1]..." или "... според изследователя [8, 109]..."

Правила за оформяне на списъка с литература:

1. В списъка на използваните източници трябва да се включват само тези източници, които са споменати в текста.

2. Всички позовавания трябва да бъдат номерирани и да се поставят в квадратни скоби.

3. Източниците в списъка с препратки не трябва да се повтарят.

4. Библиографското описание се съставя директно за печатното произведение или се извежда от каталози и от библиографски указатели пълно, без пропускане на каквито и да било елементи, съкращения на наименованията и др.

5. Източниците в списъка може да се поместват по един от следните начини: в реда на появяването на позоваването в текста (най-удобен за ползване и препоръчван при написване на статия), по азбучен ред на фамилиите на авторите или на заглавията.

6. Сведенията за източниците, включени в списъка, трябва да бъдат давани в съответствие с изискванията на държавния стандарт със задължително посочване на:

– Фамилията на автора (авторите);
– Пълното заглавие на работата;
– Град, година на издаване, издател, брой страници.

Образци позовавания на литературни източници:

За книги:

Тейлор Ч. Етика автентичності. – К.: Дух і літера, 2002. – 128 с.
Purdy V.L. The Christology of John Macquarrie. – New York: Peter Lang, 2009. – 345 pp.

На статии от списания и вестници:

Жулай В. Аналіз створення контексту у С.Кіркегора // Філософська думка. – № 3. – 2006. – С. 46–64.
Purcell M. Rahner amid modernity and post-modernity // The cambridge companion to Karl Rahner [Edited by Declan Marmion and Mary E. Hines]. – New York: Cambridge University Press 2005. – P. 195-210.

От статии от книги:

Шопенгауэр А. Афоризмы житейской мудрости // Шопенгауэр А. Свобода воли и нравственность. – М.: Республика, 1992. – С. 260–420.
Randall J. The Ontology of Paul Tillich / John Herman Randall, Jr. // The Theology of Paul Tillich. – New York, 1952. – P. 132 – 163.

Информация за контакти:

Отговорно лице: Шевченко Сергей Леонидович
Телефон: 099-524-81-19
E-mail: Idei.filosofa@gmail.com

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ