неделя, 24 януари 2016 г.

Няколко мисли на великия Кант - с неговия портрет на корицата ще излезе новата книжка на списание ИДЕИ



Ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има вече никаква стойност.

Нашият век е истински век на критиката, на която трябва да се подчинява всичко. Религията на основата на своята святост и законодателството на основата на своето величие искат да се поставят извън тази критика. Обаче в такъв случай те справедливо предизвикват подозрение и губят правото си на искрено уважение, оказвано от разума само на това, което може да устои на неговото свободно и открито изпитание.

Страстта към разширяване на знанието, увлечена от такова доказателство за могъществото на разума, не признава никакви граници. Разсичайки в свободния си полет въздуха и чувствайки неговото противодействие, лекият гълъб би могъл да си въобрази, че в безвъздушното пространство ще му е по-удобно да лети. По същия начин Платон напусна сетивно-възприемания свят защото този свят поставя тесни рамки на разсъдъка и се осмели да се впусне извън неговите предели на крилата на идеята - в празните пространства на чистия разум.

Извън нас ние не можем да съзерцаваме времето - по същия начин както не можем да съзерцаваме пространството извън нас.

Две неща изпълват духа с винаги ново и нарастващо възхищение и страхопочитание, колкото по-често и по-продължително размишлението се занимава с тях: звездното небе над мен и моралният закон в мен.

Всеки е длъжен да признава човешкото достойнство на всеки човек.

Геният е талант да се създава нещо, за което няма определени правила.

Добродетелта винаги напредва и все пак винаги се започва отначало.

Добродетелта е победа на волята над природата.

За мъжа няма нищо по-обидно от това да го нарекат глупак, а за жената – че е грозна.

Имай смелостта да си служиш със собствения си ум!

Категоричното изискване е едно: постъпвай само съгласно тази максима, която би желал да видиш като всеобщ закон.

Който знае как да удовлетвори желанията си, е умен; който знае как да ги победи, е мъдър.

Нравствеността учи не на това как да станем щастливи, а на това как да бъдем достойни за щастието.

Имануел Кант (22 април 1724 г., † 12 февруари 1804 г.)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ