събота, 14 декември 2019 г.

Как Сократ доказва безсмъртието на душата?


Искате ли да разберете как Сократ доказва безсмъртието на душата? Ако искате, ето, запознайте се, прочетете как става това:

Сократ: Душата е безсмъртна и за нея трябва да се грижим не само в настоящето време, наричано "живот", но и във вссички времена. И този, който не мисли за душата, за неяната вечност, го заплашват сериозни опасности. Да се освободи душата от оковите на тялото може само чрез смъртта.

Опонентът на Сократ: Разделяйки се с тялото, душата повече не съществува. А загива. И се унищожава когато човекът умира. Едва разделила се с тялото, тя се разсейва сякаш е дим, разлита се. Нея изобщо я няма. За какво да се грижим за душата..., смъртта е краят на всичко.

С.: Ако смъртта е край на всичко, тя щеше да е щастлива находка за глупавите хора. Умирайки, те наведнъж биха се избавили не само от тялото, но заедно с душата и със своите глупави наклонности. Душата не само е безсмъртна, но е и неунищожима.

- Това трябва да се докаже.

С.: Какво трябва да се появи в тялото та то да започне да живее?

- Душа.

С.: И така е винаги?

- А как иначе да е?

С.: Значи само трябва душата да овладее тялото и тя привнася в него живот?

- Е, да допуснем.

С.: А кое нещо е противоположно на живота?

- Смъртта.

С.: А как ние наричаме това, което се противи на смъртта?

- Безсмъртието.

С.: А душата противи ли се на смъртта?

- Е, да...

С.: Значи?

- Душата е безсмъртна.

С.: Значи го доказахме? Или ти така не смяташ?

- Жив да си, Сократе!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ