събота, 17 юни 2023 г.

Какви са предимствата на естествения интелект пред изкуствения?

 


ЧОВЕШКОТО МИСЛЕНЕ И ИСКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ 

Иванка и Жак Асса 

Някога, ама много някога Жак учеше в тогавашното ВМЕИ. Имаше един асистент Трайко Петков (по-късно стана известен професор със специализации в Швейцария, Италия и САЩ – и противник на липсата на свобода при Тодор Живков). Тогава той „пълнеше главите“ на по-заинтересованите студенти с една нова наука „кибернетика“ и с едно име Норберт Винер. Единственият изпит, на който Жак беше „скъсан“, беше „философия“, когато решително заяви, че акад. Тодор Павлов греши с твърдението за Норберт Винер че е мошеник. Цяло лято чете и когато се яви на есен, преподавателят му написа шестица без да му зададе нито един въпрос, освен дали е научил нещо. Отговорът на Жак беше, че се е научил „да държи езика зад зъбите си“. Сега много след „някога, някога“, Жак отчита, че е научил нещо друго „да не държи езика зад зъбите си“, но да казва истината както клоуните – хумористично, за да не му „избият зъбите“, а те да си паднат сами. 

По-късно и двамата автори станахме преподаватели и през цялата си учебна дейност се стараехме поднесеният учебен материал да се възприема „творчески“, с разбиране, а не да се вярва само на „честната дума“ на преподавателя. 


Авторите

В последно време влезохме в спор дали изкуственият интелект няма да „измести“ човешкото мислене. Спорът започна с „проблема Гари Каспаров“. Историята накратко е следната. На 11 май 1997 г. най-добрият шахматист на всички времена Гари Каспаров (тогава на 34 г.) губи партия от нечовешки противник – компютърът на IBM „Deep Blue“. През последната партия компютърът жертвал кон, офицер и топ за царицата на Каспаров, който въпреки че имал шансове за победа или поне за равенство, признал загубата. Според него компютърът не би играл с „даване на фигури“ ако не му „подсказват“ хора. Той поискал още една шахматна среща със същия компютър, но IBM му отказва и демонтира „Дълбокото синьо“ (в превод). По-късно през 2002 г. Владимир Крамник, след като преди това отне шампионската титла от Каспаров, изигра равенство (4:4) с програмата Deep Fritz 7. На следващата година Каспаров, вече не шампион, но носител на най-висок рейтинг, изигра два шахматни мача наведнъж срещу програмата ChessBase. И първият, срещу Deep Junior, и вторият, срещу Fritz X3D, завършиха наравно: съответно (3:3) и (2:2). Очевидно, според привържениците на изкуствения интелект, човешкото мислене отстъпва на новото изкуствено „мислене“. (Прочети ЦЯЛАТА ПУБЛИКАЦИЯ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ