събота, 13 юли 2024 г.

Начало на дискусия по темата: Съществува ли душа?

Ангел Грънчаров, 2 дни: Да се опитваме да сведем психологията на човека към физиологията на висшата нервна дейност, както едно време се предлагаше от механично мислещите учени, би било аналогично на грешката, която би допуснал архитектът ако се опита да сведе произхода и анализа на стиловете на готиката и на бароко или на ампира към законите на съпротивата на материалите, които, разбира се, трябва да се отчитат от архитекта, но които в никаква степен не могат да обяснят произхода на архитектурните стилове. 

__________ 

А.Р. Лурия 

Попытаться свести психологию человека к физиологии высшей нервной деятельности, как это одно время предлагалось механистически мыслящими учеными, было бы аналогично той ошибке, которую допустил бы архитектор, если бы он попытался свести происхождение и анализ стилей готики и барокко или ампира к законам сопротивления материалов, которые, конечно, должны учитываться архитектором, но которые ни в коей мере не могут объяснить происхождение архитектурных стилей. 

__________ 

А.Р. Лурия 

Две книги на Лурия и една на Виготски можете да прочетете като ползвате ето този линк: https://vk.com/wall-6827569_50932  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: От първото изречение, човек ще си помисли, че сме нещо повече от био-химия… Ще вземе да приеме, че има душа и тогава… (Опа) Това май вече се случи?  

Ангел Грънчаров, Автор: Пабло Роберто Разбира се, че има душа...  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Ангел Грънчаров Защо разбира се?  

Ангел Грънчаров, Автор: Пабло Роберто Защото без душа няма живот. Прочетете моя учебник по философска психология, чието заглавие е ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА и ще разберете това.  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Ангел Грънчаров Ако е подписан лично от Вас ще го закупя и ще го прочета, но с това няма да спечелите последовал, а по- скоро критични въпроси от сорта на: Ако приемем, че терминът "душа" възниква в тъмните векове на нашата цивилизация, когато хората са вярвали, че земята е плоска, а бог съществува, губейки си времето с хората и тяхната представа за справедливост, то днес аз, с целият си разсъдък, бих поставил под въпрос съществуването и. Не отричам, че представата съществува в главите на хората, но това не означава, че самата душа съществува. Тя е патерицата, с която "дядо поп" е налагал непослушните. Години по- късно методът ще е класическа манипулация, при която несъществуващ елемент се внушава на хората и посредством него се манипулира тяхното поведение (послушание) 

Ангел Грънчаров, Автор: Пабло Роберто Учебникът ми е достъпен онлайн и безплатно, не Ви предлагам да си го купите на хартия, не се притеснявайте. А представата Ви за душата е смехотворна, интересно е, че още има хора, които робуват на вулгарната марксистко-комунистическа догма, че човекът душа няма, а има само мозък. 🙂 Душата е идеална, субективна реалност на човека и човешкото, да кажете, че няма душа означава да кажете, че Вие, примерно, нямате ум, мисъл, чувства, памет, въображение, самосъзнание, съзнание, морал, дух. А това, простете, е равно на твърдението, че има само безумие, безчувственост, безразличие, бездуховност, безчовечност. Според Вас, очевидно, и Бог няма, нали така? А душата е Божията искра, благодарение на която сме живи. Вие жив ли сте, или това, че сте жив, е илюзия и глупост?  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Продължение: Работата на мозъка и до ден днешен се изследва в една особена задлъжнялост към нашите разбирания, които постоянно се променят. Имам предвид, онзи сложен и изключително интересен процес, в който ние хората, опознаваме себе си, както чрез самите себе си, така и чрез природата, в която съществуваме. Тук, бих искал да впиша, че и двата процеса са динамични и променящи се, което от своя страна ни заставя, или поне тези, които държат да изградят здравословна представа за себе си, че методите на самоопознаване освен практически, са и теоретически променливи величини. Работата на мозъка се изследва (за щастие не ог мен) и доводите които могат се представят за наличието на душа са по- скоро художествени, отколкото научни. А, аз съм наказан да харесвам науката, и да се доверявам на саможертвата, които учени правят, за да потвърдят или отхвърлят дадени твърдения. Трябва и двамата да признаем, че към този момент и етаап на развитието си, сме натрупали достатъчно знания, които едва биха могли да се впишат в определението - нищожни и пренебрежителни. Тези знания от друга страна обаче са корумпирани, както написах по- горе, тъй като касаят сложно възприемане на две или няколко променливи.  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Добавям: Логически много от твърденията в Библията са нелогични, а донякъде и обидни за здравомислещият човек. Прост пример е това, че Св. Дева Мария не е дала разрешение да бъде оплодена от, различен от избраният от нея “човек”. В този случай, ние пренебрегваме "божествено" изнасилване което се описва в Библията, а това деяние само по себе си е в човешки конфликт с възможностите, които се вменяват на божественото същество, че то - може всичко. (Можеше просто да сложи "специално сперматозоидче" в "торбичката" на Йосифа и нещата нямаше да са толкова драматични) По отношение на причините, върху които може да помислите, довели до необходимоста на божество в нашите представи, бих искал да напиша, че всички племена и прото-народи са изграждали подобни фантазий, в различните времена и географски ширини. Но "нашето" е малко войнствено и е надделяло в сраженията между човеците. То е оцеляло като знание, защото са оцеляли човеците, които са мислили, че са прави да убиват всички, които не мислят като тях. Амон-Ра, Тор, Один, Зевс, Юпитер - всички те са божества на народите си, а от там и на човеците, и служат, освен за чисто описателното обяснение и оправдание на нашето присъствие в тази реалност, и за намаляване на едно масово състояние, забелязано и описано от Фройд като невроза - неспособноста да си обясним какво ни се случва и кои сме ние. Ако желаете, моля представете Вашите доводи за същестуването на същество извън вртемето и пространството, а аз, ще създам и представя доводите за съществуването на "Макарон Универсал" които със стар руски чайник и пакетче "свежест" обикаля краищата на "нищото" и от няма на къде, най- вероятно защото е обречено да е само (това може да го променя) създава огромни пространства и светове, и миниатурни елементи, които въприемат себе си като хора, които имат душа. 

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: "Вие жив ли сте, или това, че сте жив, е илюзия и глупост?" Ако мога да си позволя да бъда откровен, а мисля, че това го мога, то трябва да напиша, че ние нямаме представител извън планетата, спрямо който да отсъдим границите и характеристиките на състоянието "живот" - поради това, единственият пример, които имаме е това, което ни се случва на тази планета. Аз разбирам, макар и с определени задръжки на ограниченост, че информацията, която ни заобикаля е в такава величина, че съвсем спокойно можем да кажем, че сме свидетели (за първи и последен път) на невероятна безсмислица. В подобие на шумът, който ушите може да доловят, така и знанието, с което можем да боравим - съм склонен да повярвам, че всеки смисъл, създаден и прибавен към общото знание на човека, се изземва от място, което само по себе си е безсмислено, а това можем да приемем, ако позволите да надскочите индокринизацията, като глупост. Доказателството несъмнено, ще ви хареса. Ние чуваме определени звуци (вибрации) а това, което не чуваме може да бъде представено като "шум" тъй като умът не го разбира в качеството му на полезна информация. Същото е и със знанието - всичко, което лежи извън смисленото разсъждение и знание се явява безсмислица за хората, точно както всичко, което лежи извън възможностите да чуваме - шум. Признавам, че е хубаво да имаме божество. Това обаче съответства на вече описани състояния на хората, като не би било трудно да ги обвържем със наличните физиологични явления и зависимости.  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: В заключение: Както написах, не противореча на убеждението, че съществуват представи за душа и бог. Това явление мога да го опиша като действие по поддържане на процес, които хората наричат вяра и касае конфликта между способностите на въображението, и грубата и жестока обективна материална реалност, в която фантазиите не намират потвърждение. Тъй като този процес е изключително личен, а аз все още не съм способен да предам уважението към хората, които се опитват да мислят, по- скоро проявявам уважение към хората и вътреличностния процес, и неуважение насилственото прехвърляне на идеи и състояния върху членовете на групата - процес който наричам - религия. Уважавам вярата, но не уважавам религията. Това имам предвид, и вярвам, че имате потенциал да вникнете в думите ми. Остава да отделите малко от времето си, като моля, да не приемате написаното като лична нападка, а по- скоро като опит, да оставим "на масата" достатъчно знания и доводи, които може да послужат, ако не на нас, то на други - за да добият, още една-две допълнителни представи за мястото и състоянието, което ни се случва. 

С уважение, Пабло 

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Ангел Грънчаров Добро утро, г-н Грънчаров, Благодаря, че отделихте времето си. Без да държа отговорът да е хронологично подреден бих искал да призная, че наличието на представа за душа не го оспорвам, както и наличието на представа за съществото, което чрез целенасочени (смислени) действия да е отговорно за нашето съществуване в подобие описаното от Библията божество. Това означава, че по отношение на Бог ние всички се явяваме агностици, тъй като не можем да докажем съществуването му, а приемането на неговото несъществуване, като обяснение без доказателства е вид сляпо подчинение на това какво твърдят другите хора. С душата е същото - тъй като представата за самите нас се образува от сложни инерционни-сили, по- скоро мисля, че е възможно да сме приели стари и неточни, а с това и грешки вярвания на хора, които са било заставени да избират между “кладата” или “Бог”.  

Ангел Грънчаров, Автор: Пабло Роберто Разпилял сте отговора си (за да избягате от отговор!), а това не е достойно поведение. Опитвате се да мислите, ами ето, мисълта Ви (пък макар и разпиляна, самонадеяна, погрешна!) е доказателство, че душа съществува. 🙂 Ако се усмихнете на себе си, ако осъзнаете грешката и глупостта си, това е доказателство, че душа съществува (само тя ги може тия неща!). 🙂 Има ли душа, има и Бог, защото душата е Божия искра. Да вървите срещу Бога (без Бог няма как да има нас, човеците!), е безумие, лудост, бесовщина. Бесовете говорят, че душата Ви е болна. От мании. Поставяте себе си над Бога, сиреч, мислите се за бог. Сам преценете що показва това. Приятно мислене, бездушен мозъко! 🙂  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Ангел Грънчаров Написах, че отговорът ми не е в хронология. Това го заложих като преграда пред Вашият интелект, а не пред моя. Вие не успяхте да я прескочите т.е. не успяхте да съберете разпиляното, за което виновен се оказвам аз. Поемам отговорност - надцених Ви. Ако искате да промените това в мен, трябва да представите доводи и доказателства за съществуването на душа и бог, различни от художествените, тъй като това, което правите практически потвърждава, че сте загубил дебата в неговата разумна част ( и поради това, Ви позволявам да спечелите дебата в неговата неразумна - личната нападка) Вие сте победил. Наградата е невежество.  

Ангел Грънчаров, Автор: Пабло Роберто Шикалкавите. Бягате от дебата. Тезата Ви е незащитима. Сам го съзнавате и празнословите. Нищо разумно няма в приказките Ви. Простете, но Вашите разсъждения са псевдонАука и псевдо"философия", иначе казано, учено празнословие. Идете четете, за да разберете как стоят нещата, поне моята книга със заглавие ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА. Също не е зле да изчетете моя лекционен курс по философия, чието заглавие е ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА. Също за да се поограмотите прочетете книгата ми със заглавие ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА. Дисертацията ми пък е на тема УЧЕНИЕТО ЗА ЧОВЕКА И ФОРМИТЕ НА ДУХА и от нея можете да проумеете как възниква, как се конституира човешката душа. Приятно четене! Всичките ми книги са достъпни онлайн и безплатно. Глупаво е да бягате в неразумността си, учете, разберете, поумнейте!

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Ангел Грънчаров 

1. Наличието на представа за душа не го оспорвам. (добавям в подкрепа) 

1.1 Наличието на представа за спагетеното чудовище също не трябва да се оспорваме. Тогава това, което вие наричате бог (и го пишете с главна буква) и спагетеното чудовище имат наравни шансове да са върховното търсено същество, отговорно да бъде бог, и да има душа, която да го доказва и така. За кой бог впрочем става въпросм, че те са множко...? Може би не видяхте: 

2. по отношение на Бог ние всички се явяваме агностици... Допуснал съм правописна грешка, извинявам се. 

3. не оспорвам сложноста на темата, като допълнително с бог, допускам разгледането на процеса, при които личностите създават представа (фантазия), за себе си (душа) и природата (бог) като с това усложняват иначе съществуващото бездушие и безбожие. Защита: Човек не се ражда с душа. Вменява му се. 

1. Експеримент в Индия с деца отглеждани в джунгла, дава основание да се приеме, че ако човек бъде отгледан в дивата природа след определено време, неговата способност да се адаптира към хората намалява. Ако не живеем на групи, няма да сме хората, които казват, че бог е създал светът и хората. Следствие: Бог се явява следствие на социално непредвидени действия, довели до изграждането на образи и фантазии които служат да се обясни и осмисли света и човека в него. Подкрепа: Нуждата се обуславя от описано от Фройд състояние близко до невротичното. Ние си говорим за болест, а не за убеждение. То е породено от несъстоятелноста на хората да си обяснят и дадат отговор на въпроса, какво, по дяволите, се случва? Къде сме? Кои сме? Аз ли съм? Душа? Име? Фамилия? Човек? Мисли? Представи? Сложно? Просто? Твърдя, като следствие на отричането му, допускам да влизам в излишни и допълнителни дебати и диспути касаещи остра зависимост от биологичната адаптация на сложна молекула днк, с определени качества, включително, изграждането на същество човек, с представа за себе си като душа, и че бог е следствие на човек, а не първопричина, както човек твърди. Обосновах какво означава вяра, нещо което уважавам, както и какво не уважавам - религия. Не виждам как съм бягал. Написано е г-н Грънчаров. 

Уважавам, хората, които полагат труд, но не уважавам пъченето на хората, които са положили труд. Трудът е един от процесите, който пак според Фройд (по преположение по спомен) е спомогнал да се постави началото на самопознавателните процеси при съществата, които са преки кръвни носители на гените, които носите и вие, а сексът е единственият начин за размножаване в продължение на милиони години. В крайна сметка, човекът създаде бог, и аз написах, че уважавам представата т.е. фантазията, но си мисля, че не уважавам това, което прави човек по прехвърляне върху другите представата илюзията бог. Не отделям от времето си да нападам Вас като личност или творчеството Ви. Не твърдя да съм кой знае кой, кой съм всъщност, няма значение, използвам инструментите на здравомислещ човек, който разбира, че хората биха направили всякакви глупости, включително да обвинят, че онази илюзия, която ги е направило, такива ги е направило така, само и само, да не се изправят пред заключението на естественото наблюдение. В заключение: Ние сме човеци, не заради бог, а бог е такъв заради човеците, независимо какво сте сторили с времето си и колко труд сте написали. Моля да не допускате грешка, че нападам Вашият труд - аз Ви пиша, от качеството на прост човек, както по всичко описано по- горе си личи. Затова казвам простички неща, които са носител на истина. Не познаваме същество без родител. Методите на разпространение на днк молекулата са относително ограничени до нейните физически зависимости - делене/секс. Ако някъде се е случило квантов скок на днк- молекула - та да се появяват хора от нищото - моля, да ми простите, задето съм пропуснал събитието, както и ако решите отново да се доказвате, като можещ и печелещ. Не трябва да си гений, за да разбереш, че дядо поп е луд и говори небивалици. (Приключвам, споко) * Стокхолмски синдром Как човек може да промени намерението си и дори волята си, в резултат на приложено насилие, на което той не може да противодейства физически? Това, чисто философски може да обясни цялата психология и философия като следствие на приложена физическа сила от лидерите и физически силни единици върху останалите т.е. малтретиране на силните над слабите (умните над простите) .  

Пабло Роберто, Водещ сътрудник: Ангел Грънчаров Това е физическа реалност, Вие в коя живеете? При мен е 13.7.24 добавено. Има една обективна физическа реалност и много начини да я възприемаме. Останете със здраве.

Ангел Грънчаров, Автор: Невежеството не е аргумент. Повтаряте несъстоятелни небивалици с псевдонАучен характер, показващи единствено, че не сте вникнал в понятия и реалности като човек, живот, Бог, душа, дух, истина. Повтаряте глупостите на нАучния атеизъм на комунистите. Сякаш сте излязъл от фризера, съдържащ реликви от 30-те години на ХХ век. Пак да Ви кажа: четете и мислете. От папагалстване на заучени опорки смисъл няма.

Виж ОРИГИНАЛНОТО МЯСТО НА ТОВА НАЧАЛО НА ДИСКУСИЯ

3 коментара:

  1. Здравейте, г-н Грънчаров,
    Казвам се Васко. Не съм от Лондон...
    На тема кеч са писали Ролан Барт, Вапцаров, Валери Найденов, Митко Новков и др. Бившият президент на САЩ Тръмп е почитател на кеча и е участвал в най-големия ежегоден шоу-спектакъл в развлекателния спорт.

    Вероятно помните каква мания по кеча имаше в началото на века, когато предаванията се излъчваха по Бтв. Издаваха се кеч списания, притурки във вестниците, миришещи листчета. Сетне родители се обединиха и СЕМ свали кеча от екран заради лошо влияние върху младежта: побоища в училище (кечихме се здравата), вулгарен език - убеден съм, че сте запознат по-добре от мен с родителските настроения тогава. По-късно Gtv пак започна да излъчва кеча. В сегашната интернет епоха децата и младежите имат на разположение стотици хиляди клипове с кеч съдържание.
    От години има български кеч форум bwcommunity.eu - там се коментира кеч и много други теми като политика, youtube глупендери, футбол, архитектура, философия, телевизия.

    Преди две години български кечист, който се кечи в Щатите, направи кеч семинар в Габрово. Сега през септември в София отваря врати Българска кеч академия.
    https://m.facebook.com/WrestlingAcademyBG/
    Ще се търси едва ли не новия Русев (Миро) - най-известният български кечист към днешна дата. Състезава се за AEW - втората по авторитет федерация в САЩ и света.
    Като философ, учител и човек с гражданска позиция какво мислите за кеча и за бъдещата кеч академия и въздействието което ще има върху българските младежи?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз бих предложил българските младежи да бъдат обучавани повече в мислене чрез обучение по философия, а не в кеч. Да развият повече душите (умовете, волята, чувствата и пр.) си, а тялото би следвало да е на втори план. Няма нищо лошо в това младите да упражняват и да развиват телата си (чрез кеч, фитнес, какви ли не спортове), но лошото е ако заради упражняването на телата си забравят за своите души и станат в крайна сметка дебили с добре развити тела. Тия две неща, от които се състоя човекът, душата и тялото, следва да бъдат развивани едновременно, паралелно, с еднаква грижа и настойчивост, което е доста трудно, обикновено става така, че като се занимаваме с едното, забравяме за другото. Гърците навремено, в древността имали идеал на т.н. "калокагатия", т.е. красивият добър човек, човек, който е както с добре развито красиво тяло, така и с добра, при това незатъпяла, активна в мисленето и в търсенето на истината душа. И гърците, както си личи, са били прави. Този техен идеал следва да легне в основата на образователно-възпитателните програми и сега. Обучението на младите в античността било пак в две насоки, децата и юношите се обучавали на гимнастика (за да развият телата си) и музика, думата музика иде от музите (на старогръцки: Μοῦσαι, ед.ч.: Μοῦσα, Mousa) в митологията това са богините, вдъхновителки и покровителки на поезията, изкуството и науката, ето така, по този начин те развивали хармонично и пълноценно различните способности на душите си. Това исках да ви кажа. Сам разберете какво следва да е мястото на кеча и на другите спортове.

    ОтговорИзтриване
  3. Публикувах отговора ми с въпроса Ви и отделно: https://aig-humanus.blogspot.com/2024/08/blog-post_14.html

    ОтговорИзтриване

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ