петък, 3 септември 2010 г.

Пустинята на аморализма у нас може и трябва да бъде надмогвана само с живи и жизнени ИДЕИ

С един човек, чиито инициали са B.R., проведохме във Фейсбук кратък разговор по някои, според мен, интересни теми, поради което реших да предложа запис на тази наша обмяна на мнения и на вас, читателите на блога; ето какво си казахме там:

B.R. 02 септември в 15:36: Г-н Грънчаров, бих желал да получа вече издадените три книжки на ИДЕИ. Как бих могъл да го сторя, каква е цената? Благодаря!

Angel Grancharov 02 септември в 17:46: Г-н Р., благодаря за интереса към нашето списание!

Трите книжки на списанието можете да получите, като изпратите на адреса на редакцията (със запис или в препоръчано писмо) 9 лева (3 кн. Х 3 лв), а адреса е: гр. Пловдив - 4023, Ж.К.Тракия, бл. ---, вх. А, ап. 9, за Ангел Иванов Грънчаров (при запис се пишат и трите имена) Трябва също да ми дадете и адрес, на който да Ви пратя книжките. Пощенските разходи за изпращането на списанията са за сметка на издателството.

B.R. 02 септември в 18:51: Утре ще изпратя сумата с пощенски запис, а когато го направя, ще Ви изпратя и адреса ми.

Във Вашите страници публикувате наистина интересни материали, които провокираха интереса ми. А и самата "идея за ИДЕИ" е много добра, предвид издаваната периодика в страната ни. Благодаря!

Angel Grancharov 02 септември в 19:54: Ще се радвам да не се разочаровате като получите списанието. До края на септември предстои да излезе новата, четвърта книжка на списанието, която е вече подготвена с твърде интересни текстове и дискусии. Мъчим се да направим нещо хубаво и полезно, трудно е, но трябва да устоим. Ето Ви няколко линка, които ще Ви дадат известно пояснение относно "идеята на ИДЕИ":

Издателската идея на списание ИДЕИ
"Манифестът" на списание ИДЕИ
Допълнение към Манифеста на списание ИДЕИ
ИДЕИ: философско списание: Издателската идея на списание ИДЕИ

Онлайн изданието на ИДЕИ

Всичко добро!

B. R. 02 септември в 22:19: Благодаря за изпратеното! В манифеста на "ИДЕИ" ясно е заявено основното, върху което трябва да се гради самото издание, и не само - показани са назрелите потребности, свързани с екзистенциалното, с духовното и културното развитие на човека. Пустинята на аморализма може и трябва да се пребори с живи идеи.

Аз всъщност... бих желал - заедно със сумата за трите вече издадени книжки - да Ви изпратя и сума според цената на четвъртата (тъй като разбрах, че вероятно ще е повишена, както и би трябвало да бъде), а пък когато излезе, ще ми я изпратите.

Колко допълнително към десетте лева за трите книжки трябва да изпратя? Благодаря.

Angel Grancharov 03 септември в 00:37: Тъкмо да Ви попитам, понеже стана дума: 5 лева много ли е за едно философско списание от 120-130 страници? Искам да вдигна цената му, понеже се стигна до този парадокс: разпространителите не желаят да го разпространяват тъкмо защото е много евтино, защото е от 3 лева - и вероятно нямат паричен интерес! Понеже засега го разпространяваме само чрез книжарници.

Направихме го 3 лева, за да е достъпно за студенти и ученици от горните класове, обаче ще ни е трудно да издържим финансово, ето защо се налага да вдигнем цената. Значи 4-те книжки ще Ви струват общо 14 лева.

B. R. 03 септември в 13:05: Разбира се, че не е много. Даже философско издание със 120-130 страници да е на цена от 3 лева - е твърде малко. Но щом желаете да е по-евтино за ученици, направете абонамент за ученици, който да речем да е с 20% отстъпка от титулярната цена на един брой, т.е. - абонамент - 20 лева, а за ученици - 16 лева за година. В тази връзка вижте цените на другите издания, които се разпространяват също като книжки четири пъти годишно - изданията с параметрите на "ИДЕИ" са на цена от 5 лева, което е подходящо.

А и аз да попитам - колко взeмат разпространителите?

Angel Grancharov 03 септември в 14:1: Благодаря за мнението и коментара!

Разпространителите вземат до 40-45-50% от коричната цена, независимо дали е за книги или за списания, т.е. те дерат яко издателите и най-вече авторите, които сами си издават книгите (като мен). Страшно е. С онази цена от 3 лева ние бихме си покривали единствено производствените разходи, които на екземпляр са до 1.50 лв. При това положение, ако вдигнем цената на 5 лв. за кнежка, отстъпката за студенти и ученици (пък и за пенсионери) може да стигне и до 30-35 процента. Ще помисля по този вариант...

B. R. 03 септември в 15:31: И аз благодаря!

45-50% е твърде много! Искате да кажете, че правите (ще правите) изданието за един и петдесет? Много смело от Ваша страна! Щом положението е такова, задължително за следващите броеве цената трябва да е повишена.

Или утре - събота - ще Ви изпратя петнайсетте лева, или в понеделник, за което се извинявам. Благодаря!

Angel Grancharov 03 септември в 16:30: Ами 20-25-30% от цената искат търговците на дребно, книжарите (и те, горките, плащат големи наеми!). 10-15 дори до 20% искат да приберат търговците на едро, тия на борсите, дето вземат от издателствата и ги разпространяват на едро. Общо взето ако не си солидно издателство, което има собствен представител на борсата, ще ти се наложи да се разделиш кажи-речи с половината от цената.

Положението, сам виждате, е много тежко; ако пък дадеш книги на консигнация, тогава трябва да забравиш за всякакви пари; ако пък книжарите вземат някаква книга срещу свои пари от борсата, т.е. я купят, те трябва да са сигурни, че тя няма да залежи, т.е. ще се продаде скоро. И в такъв случай, понеже си дават парите, искат по-голяма отстъпка. Такива работи стават в родното ни разпространение на книги и списания. Разбира се, тия неща не важат за "лъвовете", за издателства като "Труд" или "Захарий Стоянов" на социалисто-комуниста-гоцевиста Гранитски.

В резултат по книжарниците човек пак не може да намери всичко, а му бутат в очите онова, което е "пазарно", което е "нашумяло", което е на "наште" и пр.

Няма проблеми, щом пратите парите, пишете адреса, да Ви пратя списанията.

Впрочем, ето какво ми хрумна да направя току-що. Надявам се, не възразявате? Ако сметнете, че не е коректно, веднага ще го махна. Ако пък одобрите, бих могъл, при Ваше съгласие, да сложа истинското Ви име. Една такава дискусия, ако бъде отпечатана дори и в самото книжно издание на ИДЕИ, би могла да помогне за по-убедителното представяне на повишението на цената. Какво ще кажете, как възприемате това мое хрумване?

(Забележка: Давам само инициалите на моя събеседник, понеже не съм го питал дали разрешава да публикувам разговора ни. Ако разреши, тогава бих могъл да дам и собственото му име.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ