събота, 21 май 2011 г.

Битката за издаването на кн. 2 (6) на сп. ИДЕИ започва

Boris R.: Г-н Грънчаров, кога ще излезе ИДЕИ - кн. 2 (6)? Май? Благодаря!

Ангел Грънчаров: Само Бог може да каже кога ще излезе. Аз тия дни почвам битката това да се случи. Да моля за пари за отпечатването му, което е най-неприятната част. А иначе самия брой съм го подготвил с чудесни статии, само отпечатването и после разпространението ме мъчат много. По план трябва да излезе до края на юни. Дали не трябва да се принудя да го издавам само онлайн? Дали не трябва да спра книжното издание? Какво ще кажете? Да спрем книжното издание - какво мислите за една такава възможност?

Boris R.: Не, не! Хартията остава за времената! Аз - например - съм поставил всички книжки на ИДЕИ в моята библиотека. Приятно ми е дори отдалеч да ги поглеждам. Колко още средства Ви трябват?

Ангел Грънчаров: Ами една книжка (500 екземпляра) се издава за 700 лева, печатницата ми прави отстъпка. Аз до момента съм заделил от мен 100-на лева, останалото ще трябва да го събера с молби и просене. Гадна работа! Иначе наистина е така, книжните издания остават, а онлайн-изданието е нещо като подухване на вятъра в гората, сега го има, в един момент го няма...

Boris R.: Успяхте ли да се свържете с някоя фондация? Ако не - обадете се в "Отворено общество", "Фридрих Еберт", "Комунитас" или "Конрад Аденауер". Ще видя дали мога да отделя някаква сума за издаването на новата книжка. Но тъй като съм ученик, няма да е голяма.

Ангел Грънчаров: Не, с фондация не съм се свързвал, но мисля, че няма смисъл. Няма да помогнат в български условия. Просто у нас не така стават тия работи. Иска се да си "наш човек" и прочие. Моля Ви се, недейте Вие да мислите да давате пари, Вие нямате доходи и изобщо за това и дума да не става...

Boris R.: Все пак - обадете се в някоя фондация от гореизброените, които се занимават и с финансиране на подобни проекти, пък вижте - какво биха предложили. Много ми е приятно да чета ИДЕИ - и поради това много бих се радвал, ако продължава да се издава. С какво бих могъл да бъда в помощ за издаването на ИДЕИ тогава?

Ангел Грънчаров: Ами около разпространението може да се помага, и също като автор...

Boris R.: Опитвам се да го разпространявам, но трудно - знаете - се получава. И струва 4 лева, не 10!

Ангел Грънчаров: Така е, за жалост. Ще видим. Бъдещето ще покаже дали списанието ще оцелее? Може би още не са се родили хората, за които то се прави? Може би трябва да се изчака да се роди едно друго поколение, което може би ще има нужда от това списание, знае ли се?

Всяко нещо на тоя свят си има съдба, ала никой не може да я предвиди...

1 коментар:

  1. Ех,ще се постарая да намеря спонсори.Шансове-големи има за "овергаз".В момента е най-богатата фирма в областа на домашните потребности в Блъгария.От там ме спонсорират и мен по турнирите.Що се отнася до авторство,каквото мога,(за списанието) ще помагам,като младеж.Погледнах дали го има в моят град К-дил,за жалост не го открих,ще съдейсвувам...

    ОтговорИзтриване

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ