неделя, 9 октомври 2011 г.

Така нареченият разум винаги ще се гърчи в злобно безсилие пред величието на непонятното

Във фейсбук-страницата Фридрих Ницше - идеологът на модерния път на Човека към Бога, която често посещавам - и която ви съветвам да започнете да посещавате и вие, защото там се отбиват на рядкост стойностни хора - тази сутрин откривам интересен коментар, заслужаващ да бъде прочетен от повече хора; ето го, а коментиращият е Мая Тонева:

Искам опция dislike. Както е написан тоя материал, излиза, че е виновен Ницше¹, а това е абсолютна манипулация. И дори да приемем, че младежът криво е изтълкувал свръхчовека, какво да кажем за милионите религиозни и политико-идеологически жертви - минали, настоящи и бъдещи?

В края на краищата всичко минава през филтъра на съответния човек и ако му е сбъркана генетиката и възпитанието, той може да избие хиляди дори без да е нужно да чете Ницше или когото и да било. Пък и дори да не избие, все ще намери начин да задоволи болното си его и дори да се впише в обществото.

Впрочем, както казва Ницше, в обществото и в природата здравото, красивото, интелигентното не са норма, а изключение... обществото е тирания на низшето и глупавото... на болното и генетично увреденото. Мислите ли, че ако беше обратното всеки ден щяхме да сме свидетели на безброй безумия, конфликти, лицемерие, стадно чувство, страх, мълчание пред несправедливостта?! Чудно ли е, че едно такова генетично обременено и вероятно лишавано от любов същество е решило да очисти себеподобните си? Няма ли обществото никакво участие в това? Колко хора са на прага да се самоубият или да избият други хора?

Самоубийството е на 10 място като причина за смъртност в света... убийствата - масови или индивидуални - вероятно са много повече. В България броят на самоубийците е по-голям от тия на ПТП. За убийставата нямам информация. Но трябва някой да хване автомата за да се замислим... ако изобщо се замислим.

И като се замислим и... какво? И най-малоумната група във FB, в която се коментира футбол или циците на някоя манекенка са хиляди пъти по-многобройни отколкото може да събере някоя наистина стойностна тема. Въпросът е в ценностите. Някой ще се прекръсти, 3 дена ще бъде сензация, после пак ще се ядат кебапчета, ще се коментира футбол, чалга, манекенки... животът продължава.

Хората са "позитивни" по дяволите! Та мисълта ми е, че всички ние сме виновни за изверги като тоя младеж... лошото дърво не може да даде добър плод, нито генетично, нито в някакъв друг аспект. Другото е просто самозаблуда...

Наскоро един психолог ми каза да не цитирам "този нихилист - Ницше". Това иде да покаже, че хора, уж призвани да лекуват други хора, са толкова невежи и предубедени срещу великия Ницше.

Аз си спомням когато прочетох Ницше за първи път, помня, че беше "За генеалогията на морала"... тогава почти нищо не разбрах от съдържанието, но се влюбих във формата. Никой не може да пише като Ницше.

Другият ми любим философ е Киркегор и изобщо си падам по екзистенциалната, а не умозрителната философия. Лошото е, че точно умозрителната философия е завладяла стадото, което дори не подозира за това, но сляпо следва стадните си закони и морал като мачка всичко различно...

Тирания на тълпата...

Атеист и вярващ са някакви дефиниции, които нямат нищо общо с философската мисъл. Ницше казва, че Христос е всичко онова, което днешното християнство не е. Но последното определение, което можем да дадем на Ницше, е "интересен". Ницше стига до дълбочини, недостъпни за обикновените хора. Шестов го нарича "праотец на екзистенциализма". Прозренията на Ницше за човешката душа са достойни за страхопочитание, но понеже някой дебил открил в "Бог е мъртъв, да живее свръхчовекът!" някакъв атеизъм и хайде - Ницше е атеист. Но ако питате лично мен, не, Ницше не е атеист в смисъла, който обикновено се влага.

"Поразителното е, че Ницше не само усетил у Сократ декадента, тоест падналия човек, но сякаш наистина си е поставил задача с примера на Сократ да илюстрира библейското повествование. Съумял е да разбере, че на падналия човек не му е дадено със собствени сили да се спаси от очакващата го гибел. Всичко, казва Ницше, което декадентът прави за своето спасение, само ускорява гибелта му. Колкото и да се бори и превъзмогва себе си - неговите начини на борба, неговите опити да се спаси - ще бъдат само израз на падението му; всичко, което прави, той прави като паднал човек, тоест като човек, който е загубил свободата на избор и предварително е обречен от враждебна власт да вижда спасение в онова, което му носи гибел." (Лев Шестов)

Не знам дали страданието ражда гения или геният открива страданието... може би любовта им е взаимна? Достоевски щеше ли да бъде това, което е, ако не беше епилептик и не беше загубил две деца. Със сигурност нямаше как да опише епилептичните припадъци в "Идиот" с такава убедителност. Гениалност... много скъпо струва.

И аз не разбирам от композиране на музика, но когато слушам нещо прекрасно изобщо не ми е нужно да го "разбирам", нито се стремя да го "разбирам". То е част от мен. Не мисля, че когато човек целува любим мисли, че целувката е физически акт, в който са включени еди колко си мускула и се предават еди колко си вида бактерии...

Слава Богу, че най-важните неща никога няма да се поддават на разбиране и дисекция и че така нареченият разум винаги ще се гърчи в злобно безсилие пред величието на непонятното. :)

Това пише г-жа Мая Тонева на указаното място. Като прочетох с възхита написаното от нея не се сдържах да й напиша следното съобщение:

Г-жо Тонева, с удоволствие прочетох коментарите Ви по-горе. Харесаха ми толкова много, че си позволих, с оглед думите Ви да стигнат до повече хора, да публикувам текста в своя блог. Вие пишете чудесно и имате какво да кажете, а и добре познавате ницшевата мисъл. В тази връзка искам да Ви предложа да предоставите свои текстове за публикуване във философското списание ИДЕИ, на което имам честта да бъда главен редактор. В миналия му брой 6-ти от т.г. публикувахме много афоризми на Ницше, ние в редакцията сме ценители на мисълта на великия немец. Много ще се радвам ако си сътрудничим в бъдеще по списването на списанието. Моля ако желаете да сътрудничите на сп. ИДЕИ да ми съобщите това на лично съобщение. Предварителво Ви благодаря!

-----------------
¹Става дума за масовия убиец от Норвегия Андерш Брайвик, преставен така: "Андерш Брайвик е искал да е Свръхчовек. Übermensch. Онзи, описан от Ницше в „Тъй рече Заратустра". Възхищавал се е от бели, руси, синеоки християни - какъвто е и самият той; от рицари кръстоносци, от супергерои. Бел моя, А.Г.


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ