Пряк път до всички досега излезли броеве (пълен архив на онлайн-изданието):

ИДЕИ, кн. 1, година I, 2009 ИДЕИ, кн. 1(2), февр. 2010 г. ИДЕИ, кн. 2(3), май 2010 г. ИДЕИ, бр. 3(4), окт. 2010 г. ИДЕИ, бр. 1(5), март 2011 г. ИДЕИ, бр. 2(6), юли 2011 г., ИДЕИ, кн. 3(7) от ноем. 2011 г., ИДЕИ, кн. 1(8), април 2012 г., ИДЕИ, бр. 2(9), август 2012 г., ИДЕИ, бр. 3(10), дек. 2012 г., ИДЕИ, бр. 1(11), март 2013 г., ИДЕИ, бр. 2(12), август 2013 г., ИДЕИ, бр. 3(13), септ. 2013 г., ИДЕИ, бр. 4(14), дек. 2013 г., ИДЕИ, бр. 5(15), дек. 2013 г. ИДЕИ, бр. 1 (16), Април 2014 г. ИДЕИ - прил., бр. 1(3), Април 2014 г., ИДЕИ, бр. 2 (17), Авг. 2014 г., ИДЕИ, бр. 3 (18), Дек. 2014 г., ИДЕИ, бр. 2(4), 2014 г. межд. изд., ИДЕИ, бр. 1 (19), Април 2015 г., ИДЕИ, бр. 2 (20), Август 2015 г., ИДЕИ, бр. 3 (21), Дек. 2015 г., ИДЕИ, бр. 1/2 (5), 2015 г., межд. изд., ИДЕИ, бр. 1 (22), Април 2016 г., ИДЕИ, бр. 2 (23), Август 2016 г., ИДЕИ, бр. 1/2 (7/8), 2016 г., межд. изд., ИДЕИ, бр. 3 (24), Дек. 2016 г., ИДЕИ, бр. 1/2 (9/10), 2017 г., межд. изд., ИДЕИ, бр. 1 (25), Май 2017 г., ИДЕИ, бр. 2 (26), Август 2017 г.,

петък, 2 май 2014 г.

Очевидно мнозина в Русия, в Украйна и в България загубиха разсъдъка си, обезумяха: това е страшно!

Вече трета година екипът, издаващ списание ИДЕИ, е в приятелски отношения с приятели от Института по философия към Националната академия на науките на Украйна. Заедно успяхме да създадем международно многоезично приложение към философското списание ИДЕИ, издадохме вече две книжки, предстои скоро излизането на третата такава книжка. Към нашето "предприятие" се присъединиха и философи от Чехия, Русия, Япония, САЩ, а скоро ще започнем близко сътрудничество и с философи от Индия. Да, обаче знаете какви събития се случиха в толкова близката ни Украйна: украинският народ започна грандиозна битка за свободата си, а възкръсналата империя на злото, именно путинска Русия, тръгна да наказва свободолюбивия и братски народ на Украйна за това, че даде такъв пример на останалите народи, в това число и на руския. Наказват украинците така, както враговете на свободата наказват и нас, българите - защото се изтръгнахме от преградките на руската мечка, защото влязохме в семейството на европейските проспериращи народи, в общността на проспериращата евро-антлантическа и евро-американска цивилизация на свободата, влязохме и в НАТО.

Е, тази "изневяра" и на нас имперска Русия никога няма да прости, както не ще прости и украинския порив към свобода. Наказват украинците, наказват и нас. И ето, поради тежката ситуация нашите отношения с украинските философи, нашето свидно дело, именно излизането на международното научно-теоретично приложение на сп. ИДЕИ бе затруднено и забавено. Впрочем, ние годишно издаваме две книжки, така че всъщност все още не сме закъснели, първата половина на годината не е минала. Тази нощ съм получил писмо от проф. Константин Райда, човекът, благодарение на когото имаме такива прекрасни отношения с украинските философи. Дълго време не бях получавал писмо от него, знаейки колко тежка е обстановката в Украйна аз не смеех да го безпокоя. Ето какво той ми пише и ето как аз му отговорих:

Здравствуйте, дорогой Ангел! Вчера только я добрался до интернета, смог ознакомиться с текущими новостями, среди которых, к сожалению, есть и не весьма приятные для нас с Вами. Наиболее печальная из них - это смерть нашего друга и проректора по науке университета Драгоманова проф. Григория Волынки. Что делать, мы уже находимся в том возрасте, когда с неизбежностью приходиться терять и прощаться с друзьями, коллегами и сотоварищами по работе. И это иногда потрясает. Но самое неприятное в этой ситуации - это то, что срывается напечатание Приложения в Драгоманова и нам, очевидно, придется возвратиться к прежнему варианту его издания. Сейчас жена Сергея заканчивает делать оригинал-макет выпуска и как только работа будет завершена, мы Вам его сразу же вышлем.

Вчера мельком посмотрел Ваш блог. Увидел дискуссию с каким-то аспирантом, но даже не удивился. Время пошло другое, другие люди, другие нравы, какие-то нарративы, симулякры и т.д., и т.п. Все больше ощущаю себя человеком прошедшей эпохи, хотя понимаю, что наши позиции и наши нравственные принципы - это последний бастион и надежда на лучшую жизнь и спасение всех и везде на нашей Планете.

С уважением, искренне Ваш друг, К.Р.

P.S. Напишите как Ваши дела на работе, как здоровье...

Здравствуйте, дорогой друг Константин,

Очень плохие вещи произошли, очень сожалею, что умер уважаемый профессор Волынка. А также очень плохо то, что в вашей стране так много проблем, что есть реальная угроза войны, что вашему народу обрушилось так много бед, испытаний, страданий. Но переменый к лучшему, повидимому, проходят через испытаний и трудностей, без ними и лучшее не приедет, а так будем становится сильными. У нас в стране тоже тяжело, "пятая коллона" путинской России очень активна и хочет сделать все то, че уже делает в Украине: превратить и нашу страну в царством рабства, грусти и печали. Идет тяжелая борьба за свободу и человеческое достойнство, в которую участвуют все те, что не хотят быть рабами и чьи то слугами. Что хотят быть человеческими существами. Я тоже каждый день участвую с чем могу в эту тяжелую битву. Это мой долг. Слава Богу, что пока еще есть сил! Добро все таки победит, то же самое можно сказать об истине: ее не остановить ничем, даже танки Путина бессилные.

А что относится тем, что снова будем печатать наш журнал здесь, в Болгарию, об этом не беспокойтесь, будем этого сделать, я имею готовность и могу исполнить эту задачу в кратчайшие сроки. Если сделаете предпечат (макет), за неделю можно отпечатать журнал, как уже и делали. Как я сделал и очередной номер традиционного журнала. Я вместе с нашим приложением пошлю его Вам, а также и друзьям в Украине, в Институте философии. Так что об этом не беспокойтесь. "Проклятая" частная собственность у нас сделала то, что за считанные часы можно издать и отпечатать книгу или журнал, если, конечно, есть деньги.

Я поэтому так сильно любло свободу - и "капитализм". Благодаря ему я сделал сущую фантастику, вот, уже 6-год издаю с друзьями философский журнал! Это не мало. Да, но вот, этот аспирант набросился на наш журнал, вот, я с ним общаюсь - потому что мне интересна эта патология: свобода по его мнению зло, я с этим не согласен и никогда не соглашусь. Опасно однако то, что многие люди начали думать как его, как этого ученного докторанта философии, да он докторант по философии, представляете что это означает?!

Много людей начали думать, что свобода зло - потому что ее нельзя, видите ли, кушать! Свобода действительно несъедобна, поэтому и ее не хотят. И не хотят ее прежде всего за то что с ней жить трудно. Потому они и хотят жить в рабстве. Вот, примерно, пришли к такой парадокс: Никита Михалков будеть делать фильм, в котором будет прославлять крепостное рабство! Вы читали об этом? Путин дал ему 300 миллионов рублей чтобы сделать такой фильм.

Очевидно многие в России, в Украине и в Болгарии потеряли рассудок. Это страшно. Но это, кажется, мы и должны были ожидать. Мойсей 40 лет вел в пустыне свои рабы - чтобы родится и вырастить поколение новых и людей, которые привыкли к свободе, выстояли ее трудностей. Нам остается пройти половину пути - но половину уже прошли. Будет трудно, но надо держатся. Мало остается. но остается самое трудное. Надо выдержать. Не надо сдаватся.

Всего Вам доброго, желаю здоровья Вам и Ваших самых близких людей! Желаю также и добра Вашей стране и ее свободолюбивый народ, который ведеть такую героичную борьбу с силами зла; я желаю влюбленных в свободе украинцев победу, Бог пусть будеть с вами!

С уважением: Ваш друг Ангел

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ