неделя, 16 февруари 2020 г.

Четейки Ницше...


Политическата болест на една нация обикновено е причина за духовното й подмладяване и мощ. (Ницше)

Значи нас, българите, ни чака съвсем скоро същински ренесанс, сиреч невиждан подем на духа, което е твърде обнадеждаващо предположение - си позволявам да добавя аз...

Ако докъм 50-тата си година не си помъдрял, няма да помъдрееш никога...

А млад човек мъдър може би да бъде - или младите винаги правят глупости?!

Трябва да разберем религията и изкуството - в противен случай не можем да помъдреем. Но трябва да успеем да погледнем и отвъд тях. (Ницше)

Бракът е точно толкова ценен колкото и тези, които го сключват: следователно ценността му, общо взето, е малка. (Ницше)

Истинското име за еманципацията е омъжествяването на жените. Това означава, че те се оформят по образа на днешния мъж и горещо желаят да добият неговите права. В това аз виждам израждане на инстинкта на днешните жени: те би трябвало да знаят, че по този начин ще изгубят своята мощ над тях... (Фр. Ницше)

Жената - малко огнище между много пушек и лъжа. (Фр. Ницше)

Любовната игра принадлежи към най-безобидните неща в живота. (Фр. Ницше)

Сократ има право: за да не бъде човек напълно заробен от Ерос трябва да подбира недотам красиви жени. (Ф.. Ницше)

Мястото на патоса е в изкуството. Патетичното се понася само в изкуството; живият човек трябва да е скромен и не прекалено шумен. (Ницше)

Хората на изкуството са адвокати на страстта... (Фр. Ницше)

Съчувствието към ближния е късен резултат на културата: колко силно трябва да е разгърната фантазията за да проявим и към други хора съчувствие, подобно на това към самите нас... (Фр. Ницше)

Както юношата играе, така един ден ще работи и мъжът; от една случка в училище може да се добие ясна представа за всички действащи лица в едно голямо политическо събитие. (Фридрих Ницше)

Философите смятат волята за живот доказана от извода, че разбират страшното и безполезното в него и все пак не посягат към самоубийство... (Фридрих Ницше)


Отсъствието на приятелство, а не отсъствието на любов създава нещастните бракове. (Фридрих Ницше)


Тъй както изворите се различават един от друг, така има философи, чиито мисли капят капка по капка и такива, чиито мисли се леят. (Фридрих Ницше)

Отказът от отмъщение и отказът от любов правят човека болен, слаб и лош... (Ф.Ницше)


Всички модерни технически устройства, с които сме обкръжени (телевизия, компютри и пр.), ни предпазват от възможността да останем насаме със себе си и да се замислим за истински важното. Те са като залъгалките за децата, само дето са още по-вредни. Ако искате да се върнете при себе си и да усетите насладата от свободата на самопознанието и мисленето, привикнете да отхвърляте, да се спасявате (поне за известно време: ден, два, три...) от тиранията на тези модерни толкова коварни залъгалки, неумолимо водещи до малоумие, безчувственост, бездушие и в крайна сметка до собственото ви обезчовечаване...


(Тази мисъл е моя собствена, но нищо чудно и други хора да са я изказвали преди мен, нямам претенции за оригиналност: просто реших да ви кажа нещо, което е полезно и добро...)

Когато мъже със силни духовни потребности се замислят за връзката си с жени, ги завладява чувството сякаш попадат в мрежа, която все повече се затяга, а така възниква и подозрението, че върху тях се упражнява непрестанна принуда... (Фр. Ницше)

Мнозина чакат до края на живота си случай да бъдат добри по техния начин. (Ф.Ницше)


Илюзията на половия нагон е мрежа, която щом се скъса винаги от само себе си се заплита отново. (Ф.Ницше)


Всички обществени учебни заведения са устроени с оглед посредствените индивиди, чиито плодове няма да бъдат от значение когато узреят. На тях ще бъдат принесени в жертва по-висшите духове и души, от узряването и плодовителостта на които всъщност зависи всичко. И в този случай се представяме като принадлежащи към време, чиято култура загива от средствата на тази култура... (Фридрих Ницше)

По-свободен ли се чувстваш или не вярваш вече в свободата? По-пълноценно ли живееш сега отколкото като си бил по-млад?

Ако искате да развеселите Бог, разкажете Му за плановете си... (Английска поговорка)

Най-висшето образование е нещо съвършено ненужно. С това образование не е възможно да се създаде професия в живота, от която да се живее. Такава е представата на Сократ за мъдреца, който не взема пари. (Ницше)

Университетът е изроден. Академията е станала хранителна и осигурителна институция. Като най-висша противосила на държавата тя е напълно изхабена и унищожена. (Ницше)

Учен може да стане кажи-речи всеки, но образован - това го могат само малцина. (Ницше)

Вие лично образован човек ли сте?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ